Dit is waarom Valverde momenteel een van de beste middenvelders ter wereld is

Sport | Real is in topvorm, mede dankzij de talenten van hun nieuwe Gouden Bal-winnaar Karim Benzema. Maar het is niet alleen Benzema die de krantenkoppen haalt, ook Federico Valverde is in bloedvorm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens de Clasico schitterde één man met zijn klasse: Federico Valverde. De middenvelder van Real Madrid was een van de belangrijkste gangmakers van de 3-1 overwinning op hun eeuwige rivalen. Zijn prestaties maken hem een van de beste middenvelders ter wereld op dit moment.

Zijn daden spreken luider dan zijn woorden: dit jaar kon hij 5 doelpunten maken in 10 La Liga-wedstrijden. Dat is ook Carlo Ancelotti opgevallen, die Valverde tot spil van zijn team heeft gemaakt. Zijn succes kwam op zijn zachtst gezegd onverwacht. Het is daarom de vraag hoe we het succes kunnen verklaren van een speler die vroeger soms moeite had om zich te laten gelden in het elftal.

Back-up

Jarenlang moest Valverde het doen met een rol als understudy bij Real. Valverde verkaste in 2016 als 18-jarige van het gerenommeerde Péñarol naar de Spaanse hoofdstad. Hij had aanvankelijk tijd nodig om zijn nieuwe omgeving en zijn nieuwe club te ontdekken.

Zes jaar later heeft de Uruguayaanse middenvelder de overgang gemaakt van tweede viool naar een onmisbaar onderdeel van het team. Zijn transformatie begon vorig jaar onder leiding van Carlo Ancelotti, die al snel begreep dat hij een ongepolijste diamant in zijn ploeg had.

De briljante vervanging

Afgelopen voorjaar besefte Ancelotti dat er de nodige hiaten waren in zijn team. Enerzijds was er een gebrek aan evenwicht op het middenveld en anderzijds stelde hij vast dat er op de flanken defensief ook wat moest worden bijgestuurd. Om dit probleem op te lossen, besloot hij Valverde als mezzala te gebruiken. Iemand die aanvallend zijn steentje kon bijdragen, maar ook de motor heeft om zijn defensieve werk op te knappen.

Met zijn vechtlust vult hij de gaten die soms op de rechterflank van Real vallen. Zijn atletisch vermogen is daar op zijn best en de vele doelpunten die hij dit seizoen al heeft gemaakt weerspiegelen dat feit. Bovendien overstijgt de Uruguayaan zichzelf in de grote wedstrijden. Zijn optredens in de Champions League vorig jaar en tegen Barcelona onlangs zijn daar goede voorbeelden van. Het is een veilige gok om te zeggen dat Valverde, met zijn 24 jaar, dit seizoen zal doorbreken. Vooral omdat hij een weddenschap heeft afgesloten met zijn coach: "Carlo heeft al gezegd dat ik dit seizoen minstens tien doelpunten moet maken. Ik zal alles op alles zetten om dat te bereiken. Ik hou wel van die druk, het is niet de bedoeling dat mijn trainer werkloos toekijkt. Ik wil geen verantwoordelijkheid nemen voor de pensionering van de coach."

Het programma van speeldag 11 in La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 22 oktober

Zondag 23 oktober

Volg La Liga het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top