Hoe Kepa evolueerde van paria tot vaste doelman bij Chelsea

Sport | Chelsea's Kepa Arrizabalaga, die door de absolute stekhouder Edouard Mendy meerdere seizoenen uit het doel werd gehouden, heeft geprofiteerd van de komst van de nieuwe coach Graham Potter en de slechte vorm van zijn rivaal om zich te vestigen als de nummer één doelman van de Londense club. Met zijn 28 jaar is de duurste doelman aller tijden, die lang als een flop werd beschouwd, misschien eindelijk op weg om naam te maken bij de Blues.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is het verhaal van een prachtige renaissance. Iets meer dan vier jaar geleden had Chelsea er 80 miljoen euro voor over om doelman Kepa Arrizabalaga over te nemen van Athletic Bilbao. Met die transfer werd de Spanjaard de duurste doelman aller tijden. Het legde ook veel druk op het toen 23-jarige talent.

Kepa was bij Athletic tussen 2016 en 2018 echt een plezier om naar te kijken, met een reeks schitterende prestaties. Hij werd zelfs even aangekondigd als de nieuwe doelman van Real Madrid, maar uiteindelijk trok Kepa naar Londen om Thibaut Courtois bij Chelsea te vervangen. Zijn verhaal bij de Blues liep echter helemaal anders dan hij had gehoopt.

In de schaduw van Mendy

De Bask werd onmiddellijk gepromoveerd tot de vaste doelman van Chelsea, en hij maakte een erg overtuigende indruk. Zijn eerste twee seizoenen waren zelfs succesvol. Zo leverde hij zelfs een grote bijdrage aan de Europa League-triomf van zijn ploeg in 2019. Men dacht dat Chelsea zijn sluitstuk in de verdediging had gevonden voor tenminste de volgende vijf jaar. Maar geleidelijk verloor Kepa zijn status als onbetwistbare man onder de lat, de schuld van een opeenstapeling van fouten die hem uiteindelijk in 2020 zijn basisplaats zouden kosten ten voordele van Edouard Mendy.

De Senegalese doelman werd bij Stade Rennais losgeweekt om met Kepa te concurreren. Lang duurde het niet voordat hij de voorkeur van Frank Lampard kreeg. Mendy stond er vanaf zijn eerste minuut als basisspeler en beleefde een droomseizoen: hij won de Champions League en werd uitgeroepen tot beste keeper van het seizoen 2020-2021. Maar het sprookje van de man die afgelopen februari ook de Afrika Cup won, is al een tijdje voorbij.

Wedergeboorte onder Potter

Mendy kon zijn niveau niet aanhouden, worstelde met fysieke kwaaltjes en kreeg problemen met het management: de Senegalees, die zeven jaar geleden nog werkloos was en wanhopig op zoek was naar een profclub, worstelde duidelijk met de plotse stroomversnelling waarin zijn carrière terechtgekomen was. De toenmalige coach Thomas Tuchel voelde dat aan en aarzelde niet om hem opnieuw de concurrentie met Kepa aan te laten gaan. Iets meer dan een maand na het ontslag van Tuchel lijkt zijn opvolger Graham Potter – hij kwam bij Chelsea in september aan -  voor de Bask te hebben gekozen nadat hij hem een nieuwe kans gaf na een blessure van de Senegalees.

Kepa, waarvan het gerucht ging dat hij deze zomer zou vertrekken, is in een mum van tijd van paria tot de nummer één keeper geëvolueerd. En zijn recente uitstekende prestaties zullen zijn coach, die uiteraard ook blij is met zo’n stevige concurrentie onder de lat, niet snel van gedachten doen veranderen. "Ik was erg onder de indruk van zijn karakter en persoonlijkheid", zei hij na de wedstrijd tegen Aston Villa. "Hij neemt zijn verantwoordelijkheid en het is goed als zulke mensen worden beloond voor hun inspanningen." Nog maar eens een bewijs dat in het voetbal, hoe je het ook draait of keert, nooit iets als vanzelfsprekend kan worden beschouwd.

Volg de UEFA Champions League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top