Pokeren op het WK: Benjamin Pavards doelpunt geeft Les Bleus vleugels

Sport | Vier jaar geleden verwierf Benjamin Pavard wereldfaam door in de achtste finales van het WK voetbal een magistraal doelpunt te maken tegen Argentinië. Het was een keerpunt in het toernooi voor het Franse team, dat toen voor het eerst werd verslagen en dat vervolgens een tweede WK-titel in de wacht sleepte.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tot aan zijn wereldgoal tijdens het WK in Rusland was Benjamin Pavard een nobele onbekende in het internationale voetbal. Na een schuchtere start bij Lille besloot de veelzijdige verdediger op 20-jarige leeftijd naar Duitsland te verkassen om meer speelkansen te krijgen. Hij had op het juiste paard gewed, want al gauw kon hij razendsnel carrière maken bij de oosterburen.

Pavard belandde bij Stuttgart, waar hij snel een belangrijke speler werd en de club hielp terug op te klimmen tot in de Bundesliga. Zijn prestaties werden opgemerkt door een zekere Didier Deschamps, die hem in november 2017 zijn eerste selectie bij Les Bleus aanbood. Na een aantal overtuigende optredens werd hij enkele maanden later opgenomen in de ploeg van drieëntwintig spelers die werden geselecteerd voor het WK in 2018.

Een keerpunt voor Les Bleus

Op 30 juni 2018, in de achtste finales tegen Argentinië, zou Benjamin Pavard geschiedenis schrijven voor zijn land. De rechtsachter werd sindsdien een essentieel onderdeel van het Franse team en speelde in de eerste twee groepswedstrijden tegen Australië en Peru als titularis, voordat hij tegen Denemarken rust kreeg. Tegen het team van Messi stond hij in de startopstelling voor de wedstrijd. De Argentijnen hadden op hun beurt een moeilijke partij tegen Nigeria achter de rug.

De wedstrijd werd gecontroleerd door een zeer pragmatisch Frans elftal dat vooral tegenaanvallen lanceerde en daarbij profiteerde van de snelheid van sterspits Kylian Mbappé. Dankzij deze tactiek kon met name Antoine Griezmann een penalty verzilveren. Les Bleus rekenden zich al rijk, maar de sluwe Argentijnen wisten de situatie te keren en namen de leiding dankzij Ángel Di María en Gabriel Mercado.

Dat uiteindelijk Frankrijk het pleit won, is vooral op conto van Benjamin Pavard te schrijven. In minuut 57 werd de voorzet van Lucas Hernandez op links door niemand in het strafschopgebied opgevangen. Het was uiteindelijk Pavard, op de rand van het strafschopgebied, die de meubels redde met een sublieme halve volley in de bovenhoek. Voor onze zuiderburen, die voor het eerst in het toernooi achter stonden, voelde deze wereldgoal als een enorme opluchting en vond het elftal zijn tweede adem. Een magistrale Mbappé scoorde daarna twee keer binnen vier minuten en Frankrijk kon zo definitief de leiding nemen. De winnende kopbal van Sergio Aguero in blessuretijd veranderde niets aan de uitslag van deze spectaculaire wedstrijd.

Een tweede wereldtitel

Het Franse team plaatste zich voor de kwartfinales en bereikte de finale, waarin het Uruguay en België uitschakelde en zo neus aan neus stond met Kroatië. Ondanks een door de Kroaten gedomineerde eerste helft gingen Les Bleus met een voorsprong de kleedkamer in. Ze kwamen nooit op achterstand en wonnen uiteindelijk met 4-2 hun tweede WK-titel in de voetbalgeschiedenis, na de in 1998 gewonnen titel in eigen land. Later zou FIFA het doelpunt van Benjamin Pavard na een online stemming uitroepen tot het mooiste doelpunt van het WK.

Na het WK rustte Pavard niet op zijn lauweren. Hij bracht nog een seizoen bij Stuttgart door voordat hij in 2019 verkaste naar Bayern München, waar hij nog steeds een belangrijke speler is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top