Pokeren op het WK: de selectie van Ribéry voor het WK in 2006

Sport | In 2006 was het WK de laatste gelegenheid voor het Franse volk om te genieten van de prestaties van Zinédine Zidane, die toen bijna op pensioen ging. Maar in Duitsland maakte een nieuwkomer met de naam Franck Ribéry van de gelegenheid gebruik om zich voor een eerste keer aan de wereld te tonen. Hij groeide meteen uit tot de nieuwe publiekslieveling.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Enkele dagen voor de start van het WK in 2006 lijkt de selectie van Frankrijk-coach Raymond Domenech vast te staan. Er is alleen nog onzekerheid over de rol van Franck Ribéry. Hij werd twee weken voor de start van het toernooi voor het eerst opgeroepen. De Fransman was goed voorbereid en wist dus op het laatste moment een plekje in de selectie te versieren. Die selectie kreeg echter veel kritiek, want veel fans en analisten vonden dat de inwoner van Boulogne-sur-Mer te jong is om al een plekje in de basis te krijgen.  

De 23-jarige zal echter bewijzen dat hij klaar is op een hoger niveau te spelen. Na heel wat transfers te hebben, keerde de vleugelspeler van Metz in juni 2005 terug naar de Ligue 1. Daarvoor speelde hij zes maanden lang bij Galatasaray. De international bij de U-21 verhuisde naar Marseille, waar het niet lang duurde vooraleer hij een contract kon tekenen. 

Hij leverde een aantal prachtige prestaties en eindigde als de beste talent in de competitie in het seizoen 2005-2006. Dankzij zijn prestaties was hij ook bij het grote publiek opgevallen waardoor iedereen hem in de 23-koppige selectie voor het WK in Duitsland wilde zien. Bondscoach Domenech ging akkoord en stelde hem voor het eerst op in een oefenwedstrijd tegen tegen Mexico. Uiteindelijk bleek dat de trainer daarmee een juiste beslissing nam. 

Spanje uitgeschakeld 

Ribéry speelde op het WK voor het eerst in de basis tegen Zwitserland en hoewel hij en zijn ploeggenoten een moeilijke start van het toernooi kenden, werden ze gaandeweg sterker. Hij gaf een assist tegen Togo, maar pas in de zestiende finales wist hij een glansrol te spelen. Na een een-tweetje met Patrick Vieira wist hij te scoren tegen Spanje, waardoor de ploeg van Raul uitgeschakeld werd. 

Wijlen Thierry Gilardi, die de wedstrijd voor TF1 becommentarieerde, was verbaasd over het allereerste doelpunt van de speler voor het Franse nationale team. Zijn "Go for it, kid!" bij Ribéry's succesvolle actie één-op-één met Iker Casillas ging zelfs de geschiedenis in. Later maakten Vieira en Zidane nog elk een doelpunt, waardoor ze de kwalificatie voor de kwartfinales definitief veilig stelden. Voetballiefhebbers uit Frankrijk had er meteen een nieuwe publiekslieveling bij. 

Een contrasterende geschiedenis in blauw

Ondanks dat Ribéry de rest van het toernooi niet meer in de basis stond, schakelde Frankrijk achtereenvolgens Brazilië en Portugal uit. Maar daarna verloren ze na strafschoppen van Italië in een bedenkelijke finale die gekenmerkt werd door de schorsing van Zidane in de laatste officiële wedstrijd van zijn carrière. 

Na zijn daverende debuut zou Ribéry symbool staan voor de neergang van het Franse team tussen 2006 en 2013. Hij deed ook een aantal bedenkelijke dingen waardoor zijn imago een deuk kreeg. Later trad hij onder Laurent Blanc en Didier Deschamps weer op de voorgrond. In 2014, na het WK in Brazilië waar hij niet in actie kwam, besloot Ribéry zijn internationale carrière na 81 caps en 16 gescoorde doelpunten te beëindigen.

Is pokeren ook jouw ding? Ga naar Pickx Prono, daag je vrienden uit en maak kans op een van de fantastische prijzen!

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top