Lucas Stassin al de 26e speler die zowel voor A-ploeg als U23-ploeg speelde dit seizoen

Sport | Lucas Stassin beleefde zondag zijn jeugddroom. De spits van RSCA Futures mocht - uitgerekend in de topper tegen Club Brugge - in de basis debuteren bij de A-ploeg en werd zo mee de verpersoonlijking van het ideaalbeeld dat destijds gecreëerd is om de beloftenteams te implementeren in de Challenger Pro League.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Stassin zou zonder zijn sterke prestaties in 1B allicht niet zo snel zijn kans gekregen hebben bij de hoofdmacht van RSCA, maar de 17-jarige spits toonde zijn kwaliteiten in de Challenger Pro League en werd daarvoor beloond met een debuut in de JPL.

Net in hetzelfde weekend stond ook Cihan Canak voor het eerst in de basis bij de hoofdmacht. De winger had al een handjevol invalbeurten in de benen bij Standard, maar ook hij kreeg - na sterke prestaties bij SL16 FC - zondag een eerste basisplek bij het A-elftal. De jonge middenvelder bedankte prompt met een doelpunt en ontpopte zich meteen tot de chouchou van Sclessin.

Eerder gebeurde er bij Club NXT ook al iets soortgelijks. Jorne Spileers (ook al 17) begon ijzersterk aan het seizoen en schopte het de voorbije weken ook prompt tot basisspeler bij de landskampioen.

De drie jonge, Belgische talenten profiteren dus optimaal van het 1B-gegeven om zich te tonen aan het grote publiek én door te stomen naar de top.

Mondjesmaat

Maar niet iedereen wordt meteen naar de top gekatapulteerd. Er zijn ook heel wat U23-jongens die met mondjesmaat wat minuten maken bij de A-ploeg. En anderzijds zijn er ook spelers die vanuit de A-kern even (?) naar 1B worden gestuurd om minuten te maken. Voorlopig zijn ze met 26; vrij gelijk verdeeld over de vier beloftenteams.

RSCA Futures (9)
Killian Sardella, Noah Sadiki, Moussa N'Diaye, Ishaq Abdulrazak,  Anouar Ait el Hadj, Nilson Angulo, Mario Stroeykens, Julian Duranville, Lucas Stassin

SL16 FC (6)
Nathan Ngoy, Cihan Canak, Lucas Noubi, Noah Ohio, Alexandro Calut, Abdoul Tapsoba

Club NXT (6)
Antonio Nusa, Jorne Spileers, Noah Mbamba,  Lynnt Audoor, Cisse Sandra, Owen Otasowie

Jong Genk (5)
Nicolas Castro, Matias Galarza,  Aziz Ouatarra, Matisse Didden, Andras Nemeth

Noot: Senne Lammens, Kyriani Sabbe (Club NXT), Rasmus Carstensen, Tobe Leysen (Jong Genk), Bart Verbruggen (RSCA Futures) en John Nekadio (SL16 FC) haalden wel al de A-selectie, maar kwamen dit seizoen nog niet tussen de lijnen voor de A-ploeg. Zij werden dus (nog) niet meegeteld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top