Hoe Wouter Vrancken Racing Genk terug naar de Belgische top katapulteerde

Sport |

Voor de eerste keer deze voetbaljaargang is Racing Genk, na de nederlaag van Antwerp afgelopen weekend, alleen leider in de Jupiler Pro League. Voor de kenners is dat gegeven niet echt een verrassing aangezien de Limburgers sinds de komst van Wouter Vrancken als hoofdcoach het meest attractieve voetbal van de Jupiler Pro League op de mat brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het betreft de beste start uit de clubgeschiedenis. Sinds de 3-2 nederlaag op het veld van Club Brugge op de openingsspeeldag heeft Genk in elf ontmoetingen amper een keer gelijk gespeeld, in eigen huis tegen buur STVV dan nog. Dat levert een puike 31 op 36 op en daarmee deden ze nooit beter. En dat hebben ze grotendeels aan Vrancken te danken.

Beproefd recept van bij KV Mechelen

Het minste wat we kunnen stellen is dat de geboren Truienaar voor een ware stijlbreuk heeft gezorgd in vergelijking met zijn voorganger Bernd Storck. De 43-jarige leermeester heeft sinds zijn overgang van Malinwa het geweer niet van schouder veranderd en blijft een voorstander van aanvallend voetbal. Het is dus niet bepaald verwonderlijk te noemen dat Genk de beste aanval van de competitie heeft. De speelstijl wordt gekenmerkt door voortdurende positiewissels en talrijke infiltraties.

Bryan Heynen en Mike Trésor zijn momenteel de beste schutters met elk 5 rozen. De orkestmeesters zijn evenwel minstens even nuttig in de opbouw als in de afwerking. Bovendien kennen spelers als Joseph Paintsil en Paul Onuachu onder Vrancken een heropflakkering. Zo vindt Onuachu de laatste weken terug vlot de weg naar doel. De jonge Bilal El Khannouss is dan weer een ware ontdekking die overloopt van het talent.

Eindelijk een stabiele defensie

De grootste verwezenlijking is zonder enige twijfel het op poten zetten van een stabiele defensie. Maar al te vaak heeft Genk defensieve zorgen gekend. Dit seizoen deelt doelman Maarten Vandevoordt samen met zijn verdediging tot op heden de titel van beste verdediging met Antwerp. Ondanks het vertrek van Jhon Lucumi vertoont de achterhoede een stuk minder barsten in het pantser dan voorheen. Dat bewees de verplaatsing van het voorbije weekend naar OH Leuven, waar ze een helft met een man minder speelden.

In het offensieve compartiment werd afscheid genomen van Junya Ito, Théo Bongonda en Cyriel Dessers. Ook Kristian Thorstvedt zocht andere oorden op en Luca Oyen ligt langdurig in de lappenmand.

Iedereen deelt de mening dat het potentieel al lange tijd aanwezig was in de Cegeka Arena, maar dat het onder het bewind van Vrancken pas ten volle benut wordt. Benieuwd of de ongeslagen reeks thuis tegen Westerlo intact blijft…

Volg de Jupiler Pro League, met dinsdag 18 oktober om 20u45 het treffen tussen Racing Genk en Westerlo, het hele seizoen op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top