Firmino beleeft tweede jeugd bij Liverpool

Premier League | Liverpool mag dit seizoen dan wel een grilliger parcours rijden in de Premier League, aan één speler zal het niet gelegen hebben: Roberto Firmino. Nochtans had niemand durven wedden dat de Braziliaan zou uitgroeien tot één van de uitblinkers bij The Reds.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De exit van Sadio Mané afgelopen zomer was een aderlating voor Liverpool. De Senegalese spits, die 120 doelpunten maakte in 269 wedstrijden voor de Reds, vervulde een sleutelrol in het glansrijke Liverpool van de afgelopen jaren. Hij vertrok naar Bayern München en liet een grote leemte achter in de voorste linie. Althans, dat dacht men. Dat was buiten zijn opvolger gerekend, die Liverpool vond in de eigen rangen.

Die opvolger is een dertiger die al een aantal jaren meedraait op het hoogste niveau: Roberto Firmino. De Braziliaan was de laatste seizoenen een schim van zijn vroegere zelf, maar lijkt aan het begin van dit seizoen zijn tweede adem gevonden te hebben. In 7 wedstrijden in de Premier League heeft Firmino al 6 doelpunten gemaakt en 3 assists gegeven.

Drie lange seizoenen

In 2019 was Firmino een belangrijke schakel in de ploeg die de Champions League won. Met 12 doelpunten in de Premier League en 4 in de Europa Cup wist de Braziliaan zijn stempel te drukken. Met zijn bijna 28 jaar leek hij in de bloei van zijn leven: het had er alle schijn van dat de machine nog een pak mooie jaren voor zich had liggen.

Het tegendeel bleek waar. Speelde hij in 2019-2020 nog een goed eerste deel van het seizoen (6 goals tot december in de Premier League), stokte de machine na nieuwjaar (3 goals). Maar Firmino behield het vertrouwen van Klopp, die hem speelminuten bleef geven. Het volgende jaar was vergelijkbaar, maar vorig seizoen ging het van kwaad naar erger. Hij lag lange tijd in de lappenmand, verzamelde nauwelijks nog speelminuten en bleef ver onder zijn niveau. Hij stond dichter dan ooit bij de uitgang van Liverpool.

Wake-upcall tegen Bournemouth

Ondanks alle tegenslag en tegen alle verwachtingen in zocht Firmino afgelopen zomer geen andere oorden op. De Braziliaan greep het vertrek van Mané aan om meer speeltijd en een plaats in de basisopstelling af te dwingen. Firmino's vorm was goed, en eind augustus herstelde hij zich op opzienbarende wijze. Met 2 goals en 3 assists tegen Bournemouth was hij de hoofdrolspeler in de 9-0-overwinning van zijn ploeg.

Sindsdien draait de machine weer volop, met 4 doelpunten in de volgende 4 wedstrijden. Liverpool doet het niet fantastisch, maar de spits staat er. Terwijl Salah zijn beste vorm probeert te vinden en Nuñez nog niet volledig ingewijd is in het systeem van Klopp, doet Firmino het werk. Of hij dit niveau zal kunnen aanhouden is niet gezegd, maar iedereen ziet dat hij geweldig gestart is – ook de Braziliaanse bondscoach. Met het WK in het verschiet is Firmino misschien nog meer vastberaden om te tonen dat hij nog steeds tot de crème de la crème van het mondiale voetbal behoort.

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.


Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top