De grote verhalen achter het WK: de dag dat Chili alleen op het veld stond

Voetbal | Het WK voetbal heeft een geweldige geschiedenis met tal van straffe verhalen. Toch zijn er ook kleine verhalen die in het collectieve geheugen een voetnoot zijn, maar het zeker waard zijn om te vermelden. Zo is er de saga omtrent Chili in 1973, dat zich plaatste voor het WK van 1974 omdat de USSR weigerde te spelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 21 november 1973 zat het Estadio Nacional in Santiago de Chili niet helemaal vol. De aanwezige fans keken naar een onwaarschijnlijk schouwspel dat zijn gelijke niet kende in heel de voetbalgeschiedenis. De fans zagen dat Reino de bal naar Ahumada passte, die tikte het leer door naar Crisosto die vervolgens de bal doorspeelde naar Caszely. Die laatste passte het leer uiteindelijk naar Valdès die voor de 1-0 zorgde.

De aanvoerder van Chili scoorde zo het beslissende doelpunt, waardoor Chili zeker was van het WK 1974. Dat was het beknopte verslag van de match. Het was echter scoren in een leeg doel, want de USSR – dat normaal deze kwalificatiewedstrijd moest afwerken tegen Chili – weigerde om aan te treden in Santiago. Pickx vertelt je waarom.

Een stadion, theater van marteling

De USSR weigerde in Chili te voetballen vanwege de politieke context. Iets meer dan twee maanden eerder, op 11 september 1973, werd de socialistische Chileense president Salvador Allende uit zijn functie ontheven door een militaire staatsgreep die was georkestreerd door de wrede dictator Augusto Pinochet. En juist in het Estadio Nacional werden in de weken voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd veel politieke tegenstanders gevangen gehouden, gemarteld en zelfs vermoord.

De USSR weigerde daarom om Chili op zo'n plek partij te geven. De Sovjets stelden toen voor om de match op neutraal terrein te laten plaatsvinden, in een andere stad in Zuid-Amerika. De FIFA stuurde een aantal afgevaardigden naar Chili om de situatie in te schatten. "Het leven verloopt er normaal, er zijn veel auto’s en voetgangers. De mensen lijken gelukkig en de winkels zijn open", was hun oordeel. Het stadion van Santiago en de wantoestanden die daar plaatsvonden? Volgens de FIFA was het slechts een ‘eenvoudig oriëntatiekamp’.

Een voetbalparadijs

De USSR weigerde aan te treden in Chili. De FIFA-reglementen waren echter ook heel duidelijk. Een team dat niet kwam opdagen werd aanzien als een verliezend team en de zege ging dan naar de tegenpartij. Chili ging daardoor naar het WK 1974. De ‘wedstrijd’ werd echter toch georganiseerd. De regerende militaire junta wenste zijn helden in de picture te zetten door een enorme schijnvertoning op poten te zetten. Zo bevond het Chileense team zich op 21 november 1973 alleen op het veld in het Estadio Nacional, waar enkele duizenden toeschouwers kwamen opdagen…

Zoals je in onderstaande video kan zien, gingen de spelers door middel van meerdere passes naar het doel van de tegenpartij en hoefde de aanvoerder van het team, Francisco Valdès, de bal dan alleen nog maar in een leeg doel te trappen. Zonder tegenstand scoorde Chili dus het doelpunt dat symbolisch de kwalificatie voor het WK 1974 bekrachtigde en dat voor duizenden aanwezige toeschouwers. Chili bakte er echter niets van op het WK van 1974 en ging er in de eerste ronde uit zonder ook maar een keer te winnen.

Meer van deze reeks?Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top