One day, one goal: Alessandro Birindelli verrast iedereen met heerlijk doelpunt

Sport | Alessandro Birindelli is altijd een ‘waterdrager’ geweest als voetballer. De flankverdediger was iemand die het vuile werk opknapte voor de sterren in het team. Birindelli speelde met Juventus in het seizoen 2002-2003 in de Champions League. Ze overleefden er de eerste groepsfase en in die tijd volgde er nog een tweede groepsfase. Daar troffen ze in hun groep het Spaanse Deportivo La Coruña, waar Birindelli in Spanje een hoofdrol opeiste.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 26 november 2002 trok Juventus naar Riazor, waar Deportivo in die periode wel vaker Europese topclubs liet sneuvelen. Juventus had het in Spanje ook niet onder de markt en na elf minuten stond het al 2-0 in het krijt na goals van Diego Tristan en Roy Makaay. In de 38ste minuut kwam echter het moment van Birindelli.

Hij speelde die dag als linksachter, ook al was hij rechtsvoetig. Daardoor trok hij met bal aan de voet naar het centrum, zag zijn kans en besloot om te trappen. Hij raakte het leer perfect en de bal vloog via de lat heerlijk in doel: 2-1. Juventus zou uiteindelijk 2-2 spelen en Pavel Nedved scoorde de gelijkmaker. Juventus bereikte dat seizoen de Champions League-finale, maar AC Milan was daar na strafschoppen te sterk.

Mooie carrière bij Juventus

Birindelli en scoren, dat was geen combinatie die vaak voorkwam. Bij Juventus was hij in 305 wedstrijden immers goed voor amper 7 goals. De Oude Dame had Birindelli in 1997 voor 2,8 miljoen euro weggehaald bij Empoli en hij speelde 11 jaar voor Juventus. In Turijn won hij drie landstitels en drie bekers én kreeg daarbovenop ook het eeuwige respect omdat hij net als andere grootheden zoals Gianluigi Buffon en Alessandro Del Piero de club trouw bleef toen die door het grote omkoopschandaal werd teruggezet naar de Italiaanse tweede klasse. Daar zorgde hij mee voor promotie.

Birindell, die ook zes keer Italiaans international was, speelde na zijn avontuur bij Juventus nog voor Pisca en Pescina. Op 35-jarige leeftijd hing hij de schoenen aan de haak. Nadien ging Birindelli als trainer aan de slag bij Pistoiese (hoofdtrainer), Dinamo (assistent-trainer), beloften Pisa (hoofdtrainer), Trapani (jeugdcoördinator) en Empoli (trainer van de U17 en beloften).

Fan van deze reeks? Bekijk dan de laatste historische match van Oliver Bierhoff.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top