De grote verhalen achter het WK: toen Ghana 3 miljoen dollar opstuurde naar Brazilië

Sport | Het WK voetbal heeft een geweldig verleden met tal van grote momenten, maar er zijn ook kleine verhalen die tot de verbeelding spreken. Zo was er in 2014 het bijzonder opmerkelijke verhaal toen Ghana een vliegtuig charterde om drie miljoen dollar op te sturen naar de spelersgroep, die daar recht op had.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op woensdag 25 juni 2014 steeg vanuit Ghana een vliegtuig op zonder passagiers aan boord. De bestemming: Brazilië. Wél aan boord van het vliegtuig: 3 miljoen dollar cash geld. Deze som kwam overeen met de bonussen die de Ghanese voetbalbond moest betalen aan de spelers van het nationaal team. De spelers hadden recht op dit geld en zoals wel vaker gebeurt bij Afrikaanse voetballanden, laten die betalingen soms lang op zich wachten.

Het WK was ondertussen al bezig en de spelers werden ongeduldig. Ze dreigden zelfs om forfait te geven voor de laatste groepswedstrijd tegen Portugal. De Ghanese bond kwam nadien snel met een mededeling. "President John Dramani Mahama kwam persoonlijk tussenbeide om ervoor te zorgen dat de uitbetaling van bonussen effectief doorgang zullen vinden."

Cash geld in plaats van bankoverschrijving

De oorzaak van deze late betaling? De spelers hadden aangedrongen om het geld cash te ontvangen in plaats van een bankoverschrijving. Het duurde daarom toch enige tijd om dergelijke som cash geld bij elkaar te sprokkelen. Volgens de toenmalige Ghanese vice-minister van Sport, Joseph Yamin, was deze vertraging inderdaad te wijten aan de moeilijkheden die werden ondervonden om de drie miljoen dollar in contanten op te halen en zonder problemen bij de spelers te krijgen. "De spelers stonden erop cash geld te ontvangen", legde hij uit op de CitiFM-radio.

De overheid komt tussen

De Ghanese autoriteiten maakten duidelijk dat de drie miljoen dollar werd voorgeschoten door de overheid, die dat geld nadien terugkreeg na de uitbetaling van de FIFA vanwege de deelname van Ghana aan het WK. "De overheid schiet de vergoedingen van de Black Stars voor, die vervolgens worden terugbetaald wanneer de FIFA het verschuldigde bedrag aan Ghana betaalt voor zijn deelname aan het WK, na het toernooi in Brazilië", luidde toen het persbericht.

Joseph Yamin rechtvaardigde het sturen van geld naar de Black Stars door de positieve impact van een goede prestatie van het Ghanese team op het WK op het moreel van de burgers. "Voetbal is de passie van de natie, en iedereen zal het de regering kwalijk nemen als zij niet tussenkomen", zei hij. Jammer genoeg bleken de inspanningen tevergeefs te zijn, want Ghana eindigde laatste in hun groep. Zij wisten enkel tegen latere wereldkampioen Duitsland een puntje te pakken.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top