Anderlecht versus Club Brugge: een ongelijke strijd tussen het individu en het collectief

Jupiler Pro League |

Voor Denis Odoi wordt de topper van dit weekend een speciaal treffen. De verdediger werd (deels) opgeleid bij Anderlecht en kende er later een teleurstellende passage in het A-elftal. Nu maakt hij het mooie weer bij grote rivaal Club Brugge. Hij is ideaal geplaatst om beide clubs te vergelijken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na de 0-0 op Atlético Madrid en bijhorend ticket voor de achtste finales in de UEFA Champions League was Denis Odoi duidelijk over de reden voor dat Europese succes: “Het was een collectieve prestatie van de ploeg. Je hebt een paar spelers die meer opvallen, maar je kan dergelijke prestaties niet leveren dankzij twee of drie spelers. Dat collectieve is het verschil met Anderlecht. Club Brugge is meer een team, iedereen werkt voor elkaar.”

Onbedoeld (of bedoeld?) pookte hij daarmee al de animositeit op richting de altijd beladen topper tussen Anderlecht en Club Brugge van deze zondag (18u30). Maar Odoi heeft recht van spreken. Hij kende een deel van zijn opleiding bij paars-wit en kreeg na sterke passages bij OHL en STVV zijn kans in het eerste elftal daar. Het werd geen succes. Uitgerekend op het veld van OH Leuven begon zijn periode bij Anderlecht al meteen met een valse noot na een vroege uitsluiting, waardoor Anderlecht verloor.

In zijn twee jaar (2011-2013) bij de club mocht Odoi dan wel twee landstitels op zijn palmares bijzetten, maar echt positieve herinneringen heeft hij niet overgehouden aan zijn avontuur in Brussel. In een eerlijk gesprek met Sport/Voetbalmagazine naar aanleiding van zijn transfer naar Lokeren destijds, legde Odoi uit waarom. Er was een duidelijke hiërarchie in de kleedkamer en hem werd door manager Herman Van Holsbeeck letterlijk gezegd dat hij zijn plaats moest kennen. Samengevat: zwijgen en rustig je geld tellen als bankzitter. Destijds werd dat gebrek aan teamspirit nog opgevangen door een surplus aan talent, maar die paars-witte glorieperiode ligt ondertussen al een tijdje achter ons.

Ergernissen

Zou het kunnen dat die clubcultuur ook vandaag nog steeds door de kleedkamer sluipt? Is het daarom dat Felice Mazzu niet dezelfde chemie en spirit in zijn ploeg krijgt als bij Union? Het valt op hoe vaak de spelers van Anderlecht op elkaar sakkeren, vaak begeleid door vervelende handgebaartjes.

Wesley Hoedt is daar de exponent van. Naar verluidt wel een modelprof tijdens de week, maar tijdens de wedstrijden en in de nabesprekingen voor de pers steeds de eerste om met een beschuldigend vingertje te wijzen naar de ploegmaats. Echt solidair is dat niet. Het zou een verklaring kunnen zijn waarom de jonge bende van Anderlecht beter presteert wanneer de mondige en zelfzekere Nederlander er niet bijloopt.

Ook sterspeler Fabio Silva lijkt zich met de wedstrijd meer te ergeren aan het gebrek aan kwaliteit bij zijn ploegmaats. Net als de ervaren Lior Refaelov, een man van vele oorlogen en doorgaans de rust zelve, maar de voorbije weken opvallend kritisch over de mentaliteit (of vooral het gebrek eraan) van zijn collega’s. En dat de reservespitsen Raman en Esposito niet al te vrolijk rondlopen op Neerpede is een understatement. Mazzu kan dus enkel maar gokken op het naïeve enthousiasme van zijn jonge talenten.

Club Brugge als voorbeeld

Daartegenover staat het métier, de kwaliteit en vooral de collectieve kracht van Club Brugge. Dat heeft te maken met de stabiliteit en de continuïteit die bestuurders Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert daar de voorbije jaren wisten te installeren. Sleutelpionnen als Clinton Mata, Hans Vanaken, Brandon Mechele en Simon Mignolet tekenden allemaal recent nog een contractverlenging. Zekerheden.

Dat een andere routinier als Ruud Vormer amper nog ter sprake komt en daar zelf geen amok rond maakt, is veelzeggend. In de kleedkamer van Club is geen plaats voor ego’s. Het draait om 'vuile meters' willen maken voor elkaar, dat extra stapje zetten om een ploegmaat te helpen of opties te geven. Zoals we allemaal weten wint de groep het doorgaans van het individu. Nu zondag ook, toch?

Volg de Jupiler Pro League, met deze zondag om 18u30 de topper Anderlecht - Club Brugge, het hele seizoen op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top