Defensief ijzersterk Club Brugge schrijft geschiedenis in de Champions League

Sport |

Met grote dank aan Simon Mignolet, die voor de vierde keer op rij zijn netten schoon hield, bleef Club Brugge overeind op het veld van een nochtans gretig Atlético Madrid. De 0-0 in een volgepakt Wanda Metropolitano betekent voor blauw-zwart een ticket voor de achtste finales in de Champions League.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Club Brugge heeft zijn ticket voor de achtste finales voor een groot deel te danken aan Simon Mignolet, die woensdag van begin tot eind briljant was”, schrijft L’Équipe vandaag. “Hij was beslissend vanaf het eerste kwartier, zo redde hij verschillende pogingen van Griezmann en hield hij in het slot Morata en Cunha van een doelpunt.”

“Atlético botste op een gele muur van 1,93 meter: doelman Simon Mignolet”, kopte de Spaanse sportkrant AS. “De kansen kwamen zoals de vallende sterren van de Perseïden in augustus op hem af, maar Mignolet veranderde in Inspector Gadget toen hij zijn armen uitstrekte om de schoten van Griezmann af te weren.”

En die andere Spaanse sportkrant Marca: “Atlético Madrid speelde een betere match, maar botste op Mignolet en zijn eigen inefficiëntie.”

San Simon werd hij gedoopt door ploegmaats, tegenstanders, supporters en media. Mignolet was werkelijk onklopbaar tegen Atlético Madrid. De Madrilenen moesten vol voor de overwinning gaan na een magere 3 op 9 in die eerste drie wedstrijden van deze CL-campagne. En vooral: ze moesten iets rechtzetten na de smadelijke 2-0 nederlaag in Brugge een week eerder.

Clean sheet

Maar Club stond pal. Casper Nielsen en Raphael Onyedika waren de energieke gatendichters voor de verdediging. In de driemansdefensie etaleerden Denis Odoi -die de voorkeur kreeg op de herstelde Clinton Mata- en Brandon Mechele hun ervaring en onverzettelijkheid. En dan was er natuurlijk nog Simon Mignolet.

De Rode Duivel werd door de UEFA terecht verkozen tot Man van de Match, de eerste keer dat hij die trofee wint in de Champions League. Nu al voor de vierde keer op rij hield Mignolet de nul op het scorebord. Club is zo de enige resterende ploeg in deze CL-groepsfase die nog geen enkel tegendoelpunt slikte. Zéér straf!

Mirakelman

De supervorm van Mignolet, ook in de JPL quasi onklopbaar, zit daar voor veel tussen. Ook nu in Madrid pakte hij uit met enkele cruciale saves. Zoals de voetveeg op een gekruist schot van Griezmann vroeg in de eerste helft. Wordt het daar 1-0 krijgen we een heel andere wedstrijd. Of zoals in de slotfase, toen Club met 10 viel na een rode kaart voor Kamal Sowah (tweede geel voor wegtrappen van de bal) en Mignolet verschillende keren gevat tussenkwam. Vooral die harde knal van invaller Alvaro Morata die de Belgische keeper vanop amper een meter afstand recht in het aangezicht kreeg maar zo wel een mirakelsave verrichtte, sprak tot de verbeelding.

Zelfs Atlético-trainer Diego Simeone was onder de indruk: “We hebben hier onze beste wedstrijd van het seizoen gespeeld. Vooral die knal van Morata moest erin. Mignolet had wellicht zelf niet door dat hij de bal stopte, maar toppers zijn er nu eenmaal om zo'n ballen tegen te houden.”

Mooiste momenten in carrière

Big Si, doorgaans nochtans nuchter in zijn analyses, liet zich deze keer ook gaan in de euforie. “Dit gevoel heb ik nog niet veel gehad”, erkende hij vlak na de wedstrijd. “Dit is een hele mooie dag voor Club Brugge en het Belgische voetbal. Ik ben heel blij om hier deel van te mogen uitmaken. Ik had al heel mooie herinneringen aan dit stadion want ik won hier de Champions League met Liverpool, maar dit staat op twee in het lijstje van mooiste momenten in mijn carrière. Ik weet dat ik beslissend was en dat ik ballen heb gepakt die ik normaal niet zou moeten pakken, maar we hebben vooral ook collectief iets ongelofelijks neergezet.”

Club Brugge kan nu rustig toeleven naar de twee resterende CL-groepsduels tegen Porto en Leverkusen. Mission accomplished. History in the making.

Bekijk hier de samenvatting:Volg de UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top