Er was eens een Rode Duivel: Jean-Marie Houben

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Jean-Marie Houben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Opgeroepen door Guy Thys

Jean-Marie Houben is zeker niet de grootste naam uit het Belgische voetbal. De Luikenaar brak als profspeler door bij Club Luik, waar hij zes seizoenen lang goed voor de dag kwam. Club Luik was toen een goede club en het won in 1990 zelfs de Beker van België. Door zijn goede prestaties in Luik kwam Houben op de radar te staan van toenmalig Belgisch bondscoach Guy Thys.

Die selecteerde hem voor de oefenmatch in en tegen Canada. Op 8 juni 1989 mocht Houben voor 3.300 fans na de rust opdraven. Hij verving Marc Emmers. België won die dag met 0-2 na doelpunten van Jan Ceulemans en Marc Degryse. Op 23 augustus van dat jaar mocht Houben ook starten in de oefenmatch tegen Denemarken. De 6.933 fans die aanwezig waren in het stadion van Club Brugge zagen de Belgen, met Houben 90 minuten tussen de lijnen, met 3-0 winnen na twee goals van Ceulemans en een van Degryse.

Transfer naar Anderlecht

Houben werd nadien niet meer opgeroepen, maar hij versierde in 1991 wel een toptransfer naar Anderlecht. Daar hoopte hij zich weer in de kijker van de nationale ploeg te spelen, maar dat lukte niet.

Bij de Brusselaars was de verdediger immers geen vaste waarde en hij was er in twee seizoenen tijd goed voor 23 wedstrijden. Ondanks het feit dat hij dus niet al te vaak aan de bak kwam, wist Houben (onderaan midden in de foto) er zijn palmares wel op te smukken. Hij won er in 1993 de Belgische landstitel en in 1991 wist hij Anderlecht als basisspeler voorbij PSV te loodsen in de voorrondes van de Europacup, de voorloper van de Champions League. Het was toen "de match van 100 miljoen BEF" (2,5 miljoen euro, nvdr.), dixit toenmalig manager Michel Verschueren.

Dat waren dus de hoogtepunten in Brussel. In 1993 verliet Houben Anderlecht om voor Seraing te gaan voetballen. Daar speelde hij twee jaar en hij speelde de jaren daarna nog voor Wezet, KAS Eupen en in 2002 hing hij op 35-jarige leeftijd de schoenen aan de haak bij RFC Aubel.

Fan van onze serie? Herbeleef de passage van Peter Crève bij de Rode Duivels.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top