Zonder de Sart en Tissoudali lukt het bij Gent niet meer

Sport |

Gent is niet in topvorm. De mannen van Hein Vanhaezebrouck hebben moeite om een ritme te vinden in de competitie en leveren wisselende prestaties. Een van de redenen hiervoor is wellicht de afwezigheid van Julien de Sart en Tarik Tissoudali.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De cijfers liegen er niet om: tegen Cercle Brugge leed KAA Gent vorig weekend een verrassende en spectaculaire nederlaag. De Buffalo’s verloren met 3-4 van een ploeg die slechts 17de staat. “We incasseren vier doelpunten tegen een team dat er in negen wedstrijden maar vijf heeft gescoord… Dus je weet wat er mis is”, verzuchtte Hein Vanhaezebrouck na de wedstrijd.

Wat er mis is, is zowat het hele het seizoen van Gent. In de competitie oogt het palmares van de Gentenaars zeer matig met 4 overwinningen, 2 gelijkspelen en 4 nederlagen, met 16 doelpunten en 14 tegendoelpunten. Gent mist consistentie, samenhang en ideeën in haar spel, wat leidt tot deze teleurstellende resultaten. De gezamenlijke afwezigheid van Julien de Sart en Tarik Tissoudali heeft daar geen geringe rol in gespeeld.

De Sart, de ontbrekende schakel

Soms merk je pas als een speler afwezig is hoe belangrijk hij is in het spel. Anderlecht zag het met Adrien Trebel, Gent ziet het nu even duidelijk met Julien de Sart. De middenvelder is eind vorig seizoen geopereerd aan zijn buikspieren en daarna aan zijn adductoren. Hij heeft dit seizoen nog geen minuut kunnen spelen. Dit heeft gezorgd voor een groot onevenwicht op het Gentse middenveld.

“Hij is het cement van dit team. De lijnen kunnen nu heel gemakkelijk worden doorbroken”, zegt voetbalanalist Wim De Coninck, voormalig speler en coach. De middenvelder kan normaal uitstekend een aanval tenietdoen en is een zeer goede relanceur, en zijn afwezigheid kan dan ook veel van de aanvallende moeilijkheden bij de Buffalo’s verklaren.

Geen Tissoudali, geen partij

Vooraan kende Hugo Cuypers ondanks de zwakke prestaties van zijn team een uitstekende seizoensstart met 7 doelpunten in 10 wedstrijden, maar hij kan het gewicht van de aanval niet alleen dragen. En daar zien we dat de afwezigheid van Tarik Tissoudali zwaar weegt op het aanvalsspel van Gent. Zonder hem speelt de ploeg een zeer stereotiep spel, gemakkelijk te bedwingen, waar de Marokkaanse international in het voltallige team normaal meer onvoorspelbaarheid en creativiteit brengt. De manier waarop hij ruimte creëert, zorgt er normaal ook voor dat zijn teamgenoten meer vrijheid kunnen vinden.

Vorig jaar scoorde Tissoudali 19 doelpunten en vijf assists in 29 competitiewedstrijden. Dit jaar moest hij zich na amper 2 wedstrijden en 1 doelpunt terugtrekken wegens een gescheurde knieband. Tijdens zijn maandenlange afwezigheid ziet hij vanaf de tribune zijn teamgenoten zoeken naar oplossingen, maar er geen vinden. Als Gent ambities wil blijven koesteren, is het voor Hein Vanhaezebrouck belangrijk om snel een oplossing te vinden – anders lijkt dit seizoen simpelweg verloren.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen, waaronder de wedstrijd tussen KAS Eupen en KAA Gent zondag om 16u, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top