Arkadiusz Milik: van back-up tot onmisbaar bij Juventus

Sport |

In de CL-wedstrijd tegen Maccabi Haïfa werd Milik (kampend met een lichte spierblessure) nog gespaard door Juve-coach Allegri. De reden? Hij moet zaterdag knallen in de Italiaanse topper tegen AC Milan. Het illustreert de toenemende impact van de Poolse spits bij zijn nieuwe club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Polen? Spits? Dan denken we automatisch aan Robert Lewandowski. Maar Polen heeft nog een aanvaller van topniveau: Arkadiusz Milik. Dat hij veelal in de schaduw van Lewandowski moet opereren, is natuurlijk geen schande, maar het zal hem alleszins deugd doen dat hij bij Juventus weer vaker in de schijnwerpers kan lopen. Eindelijk.

De nu 28-jarige spits heeft er al een ware Odyssee opzitten. Liefst zeven clubs versleet hij al sinds hij in 2011 zijn eerste profcontract tekende bij Gornik Zabrze. Met wisselend succes. Top bij Ajax (47 goals en 21 assists in 76 wedstrijden) , minder bij Bayer Leverkusen en Augsburg. Bij Napoli en Marseille, zijn twee vorige werkgevers toonde hij diezelfde grillige vormcurve.

Goeie start bij Juve

Sinds deze zomer wordt hij door Marseille -waar hij toch 30 keer scoorde in 55 wedstrijden- voor een jaar uitgeleend aan Juventus. Met een aankoopoptie van 7 miljoen euro. Als Milik op zijn huidige elan blijft verdergaan lijkt het een zekerheid dat Juve die optie ook zal lichten aan het einde van dit seizoen.

Hij sloot pas laat aan in de voorbereiding en de Italiaanse recordkampioen verkeert allerminst in topvorm (met momenteel slechts een achtste plek in de Serie A en twee nederlagen in de CL-poule), maar toch kon de Poolse spits zich meteen tonen bij zijn nieuwe club. In vijf competitieduels scoorde hij 3 keer en ook in de CL was hij al trefzeker. Met 4 goals in 7 wedstrijden mag zijn start bij de Oude Dame geslaagd worden genoemd.

Van doublure tot certitude

In die mate zelfs dat er al een zekere mate van afhankelijkheid is gegroeid. Daarom koos Juve-coach Massimo Allegri ervoor zijn speerpunt langs de kant te laten in de CL-wedstrijd tegen Maccabi Haïfa (3-1 zege voor Juve) en hem op die manier rust te gunnen in het vooruitzicht van de Serie A-topper tegen AC Milan zaterdag.

En dat voor iemand die aanvankelijk enkel binnengehaald werd als doublure voor Dusan Vlahovic. Allegri paste zelfs zijn tactiek bij en schakelde over naar een systeem met twee spitsen om zo beide aanvallers te kunnen opstellen. “Hij heeft me verbaasd met de kwaliteit die hij brengt”, aldus de coach, “in steun van Vlahovic bespeelt hij intelligent de ruimtes, werkt hij hard en creëert hij veel doelkansen. De samenwerking met Dusan verloopt prima.”

Met die veelbelovende start zet Milik ook die twee andere zomertransfers in de schaduw: Paul Pogba en Angél Di Maria konden, geplaagd door schorsing en blessures, nog niet dezelfde stempel drukken op het team. Of hoe Milik eindelijk eens zelfs de rol van Lewandowski kan vertolken.

Het programma van speeldag 9 in de Serie A via Eleven Sports:

Zaterdag 8 oktober

Zondag 9 oktober

Volg het beste uit de Serie A, met zaterdag om 18u de topper Milan - Juve, het hele seizoen door op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top