Amine Harit is de nieuwe spelverdeler bij Olympique Marseille

Sport | Voor het eerst speelde Amine Harit een sleutelrol bij zijn ploeg Olympique Marseille. De ploeg won van Sporting in de Champions League en de Marokkaanse middenvelder zorgde in de club voor een andere mentaliteit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nog geen minuut na het startsignaal van de scheidsrechter stond het scorebord bij Marseille en Sporting al op 0-1. Na een eerste doelpunt van de bezoekers moesten de mannen van Igor Tudor zich meteen herpakken om de controle niet te verliezen. Maar de rust keerde terug bij Marseille en de spelers namen rustig de tijd om zich terug te organiseren na de rampzalige start. Na een kwartier kon de thuisploeg gelijkmaken, tegen het eind van de wedstrijd mocht de kustploeg tot vier keer toe juichen na een doelpunt. Het bestuur van Marseille keek tevreden toe hoe één man de leiding nam in de ploeg: Amine Harit. 

De 25-jarige speler speelt bij Marseille op huurbasis en werd uitgeleend door Schalke 04. Hij nam meteen de rol van spelverdeler op en maakt er een gewoonte van om de bal rond te laten gaan. De man Frans-Marokkanse nationaliteit scoorde bovendien de 2-1 en toont zijn kwaliteiten als kapitein, het is nu aan hem om die status te bevestigen. 

Verdediging doorbreken

Het is nog maar de vraag of zijn prestatie tegen Sporting Lissabon zijn status kan veranderen, want voorlopig staat de speler nog niet bekend om zijn mentaliteit. Amine Harit wordt door de Kroatische coach nog niet gezien als een basisspeler. Hij verscheen al twee keer in de basiself, maar in de andere wedstrijden moest hij telkens op de bank starten. Daardoor kreeg hij beperkte speeltijd, en dat is volgens hem de reden achter zijn wisselvallige prestaties. 

De Marokkaanse international heeft nochtans wel heel wat in zijn mars en beschikt over het talent om een sleutelspeler van Tudor te worden. Tegen de Portugezen groeide hij uit tot de motor van de ploeg die voortdurend op zoek gaat naar mogelijkheden om de bal verticaal uit te spelen, en dat is net waar de coach ook zo sterk op wil inzetten. Maar behalve Harit heeft Tudor niemand in de ploeg die volgens die tactiek wil spelen. Het is dus vaak Harit die de bal moet aannemen om vervolgens door de verdediging van de tegenstander te breken. Zijn snelheid is daarbij natuurlijk essentieel.

Automatismen ontwikkelen

Maar om meer continuïteit te verkrijgen, mag Harit niet de enige speler zijn die op die tactiek kan inzetten. De Marokkaan zal dan ook betere automatismen moeten ontwikkelen met zijn medespelers, te beginnen met Alexis Sanchez en Cengiz Ünder. Dinsdagavond zagen we amper een goede samenwerking tussen die drie, en dat is nochtans broodnodig.

Intussen wordt ook duidelijk dat Amine Harit, zonder grote verrassingen, wordt overgekocht door Marseille. In zijn huurcontract staat een automatische aankoopclausule waarin staat dat de speler definitief verhuist wanneer hij meer dan vijftien wedstrijden speelt. OM zou in totaal 5 miljoen betalen aan Schalke om hem definitief aan zich te binden.

Volg Marseille in de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top