De grote verhalen achter het WK voetbal: toen een hond puur toevallig de gestolen trofee terugvond

Sport |

De grote geschiedenis van het WK voetbal zit ook vol kleine verhalen die het evenement zo bijzonder maken. Zoals in 1966 toen een hond puur toevallig de gestolen trofee terugvond.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In maart 1966 schrokken Engeland en de voetbalwereld op toen de wereldbeker gestolen werd. De eerste wedstrijden van het WK van dat jaar gingen door op 11 juli. Zou de meest prestigieuze voetbalcompetitie ter wereld moeten plaatsvinden zonder trofee voor de winnaar? Gelukkig schoot een hond ter hulp…

Een hond als superspeurder klinkt als een scenario uit een kinderfilm, maar het was wel degelijk de realiteit. Dankzij de hulp van een hond kwam de meest begeerde prijs ter wereld opnieuw in de juiste handen terecht.

Tentoongesteld en gestolen

De beker was sinds 1962, na de triomf in Chili, “eigendom” van Brazilië. Begin 1966 werd het kleinood verplaatst naar Engeland voor de volgende editie van het WK. Totdat het toernooi uit de startblokken schoot, stond de trofee tentoongesteld voor de fans.

Op 20 maart 1996 gingen dieven ermee aan de haal in de Central Hall in Westminster. Kort voor de middag constateerde een bewaker de verdwijning. Hij sloeg alarm en er werd aansluitend met man en macht gezocht naar een verdachte.

Dief gearresteerd zonder trofee

Zes dagen na de overval werd een van de daders gearresteerd. De 47-jarige Edward Walter Bletchley ging al snel tot een bekentenis over. De trofee bleef spoorloos, al was het zeker dat die niet meer intact was. Een stuk ervan was namelijk naar de voorzitter van de Engelse FA gestuurd met een eis tot losgeld in ruil voor de rest van het object.

Bij toeval dook de trofee opnieuw op. Een Londenaar die zijn hond Pickles uitliet in de buitenwijk Upper Norwood kreeg ‘m in handen toen hij zijn viervoeter, die was weggelopen naar een nabijgelegen tuin, probeerde terug te halen. Hij trof er tot zijn grote verbazing de zogenaamde Jules Rimet Cup aan. Met een knipoog naar de geschiedenis kroonde gastland Engeland zich uiteindelijk tot wereldkampioen.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top