One day, one goal: Joos Valgaeren maakt zich onsterfelijk bij Celtic na goal in de Old Firm

Sport | De Old Firm, de derby tussen Celtic en Rangers in Glasgow, is een van de meest beladen matchen in het voetbal. Voor een speler is het een droom om in dergelijke wedstrijden te scoren, wat voor een prachtige herinnering zorgt. Joos Valgaeren beleefde een heerlijk moment in deze topwedstrijd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er was een tijd dat Belgen die actief waren in het buitenland een zeldzaamheid waren. Joos Valgaeren speelde in het verre verleden voor Celtic en was toen een van de meest bekende Belgische spelers in het buitenland. Anno 2022 zijn de Belgen grof wild in Europese topcompetities. Joos Valgaeren was sinds 2000 een belangrijke basispion in de verdediging van Celtic. Hij was een van de steunpilaren van het team en tegen Rangers FC toonde hij zijn kwaliteiten.

Scherpe Valgaeren

Op 25 november 2001 stonden Celtic en Rangers voor de tweede keer dat seizoen tegenover elkaar. In de eerste partij had Celtic een zege geboekt (0-2) en in het tweede duel mochten ze in hun prachtige Celtic Park hun rivalen ontvangen. Na 45 minuten stond het nog 0-0, maar na de rust was het moment van Valgaeren aangebroken.

Celtic kreeg in de tweede helft een vrije trap. De bal werd voor doel gebracht, waar Bobo Balde het leer wist te verlengen en een bijzonder goed gevolgde Valgaeren gleed de bal in doel: 1-0 en de 60.000 aanwezige thuisfans zorgden voor een enorme vreugdeuitbarsting. Celtic wist via Henrik Larsson nog de 2-0 te scoren en Rangers prikte nog tegen, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

Vijf mooie jaren

Joos Valgaeren speelde vijf seizoenen bij Celtic en daarin kwam hij aan 92 wedstrijden. Hij trof 6 keer raak. Met Celtic bereikte hij de UEFA Cup-finale in 2003, waar FC Porto te sterk was. Valgaeren sukkelde jammer genoeg ook met de nodige blessures, waardoor hij het WK 2022 miste, en in 2005 verliet hij de club.

Hij trok naar Club Brugge, maar daar bleven de blessures de kop opsteken. In 2008 zette hij een stap terug en verliet hij de Belgische topclub voor het Nederlandse FC Emmen. Na amper een seizoen in Nederlandse loondienst besliste hij om de schoenen aan de haak te hangen.

Fan van deze reeks? Bekijk dan hier het doelpunt van Vincent Candella tegen Bari.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top