Waarom het duel met Atlético Madrid een speciaal moment is voor Club-spits Jutglà

UEFA Champions League |

Zomeraankoop Ferran Jutglà heeft niet veel tijd nodig gehad om zich in de harten van de Club Brugge-fans te voetballen. Nochtans is de Spaanse spits geen sant in eigen land, waar hij vooral in de lagere divisies uitkwam. Tegen Atlético Madrid wacht hem dinsdag dan ook een speciale afspraak in de Champions League.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vijf miljoen euro betaalde blauw-zwart naar verluidt om deze zomer Ferran Jutglà Blanc weg te plukken bij FC Barcelona. Of beter gezegd, bij de B-ploeg van Barça. Dat is best veel voor een speler van 23 jaar die slechts 6 wedstrijden op het hoogste niveau op zijn cv heeft staan.

Maar de gok rendeert, want Jutglá ontpopte zich meteen tot sterkhouder bij Club en was tot voor dit weekend goed voor 5 doelpunten en 3 assists in 9 wedstrijden. Maar er is meer dan die statistieken: de Catalaan weegt op een verdediging, is een hele wedstrijd aanwezig en laat zich betrekken in de combinatie. Na eerdere mislukkingen (Okereke, Krmencik, Dost, terugkeer Wesley) eindelijk nog eens een voltreffer voor Club in de zoektocht naar de ideale diepe spits. De vorige seizoenen moest Charles De Ketelaere daar vaak depanneren.

Vooral actief in tweede en derde klasse

Ook voor de speler zelf geldt dat het éindelijk prijs is. Want op zijn 23ste oogt zijn palmares mager. Jutglá werd grotendeels opgeleid bij Espanyol, de tweede club uit Barcelona. Dat plukte hem al op 13-jarige leeftijd weg bij het kleine Vic Riuprimer. Na uitleenbeurten aan Sant-Andreu in de Spaanse derde klasse, kreeg hij in 2019 zijn kans bij Espanyol B in de Segunda Division. Al snel mocht hij daar zelfs de aanvoerdersband omdoen.

Het is zo dat Barça hem op het spoor kwam. In de zomer van 2021 maakte Jutglá de veelbesproken transfer naar de trots van Catalonië -de grote droom van elke Catalaanse voetballer. Alleen: opnieuw werd hij in het B-elftal gestald, opnieuw dus in de Segunda Division. In 23 wedstrijden was de energieke spits goed voor 13 goals en kaapte zo de aandacht van Xavi, ondertussen coach geworden van de A-ploeg.

In december vorig jaar mocht Jutglà zijn echte debuut maken voor het grote Barcelona, tegen Osasuna viel hij kort voor tijd in. Later die maand lukte hij ook enkele doelpunten voor Barça: in een oefenpot tegen Boca Juniors en in La Liga tegen Elche (3-2 winst), waar hij zelfs in de basis mocht starten van Xavi. Ook de daaropvolgende wedstrijden tegen Sevilla, Mallorca en Granada mocht Jutglà starten, maar de netten doen trillen, lukte niet meer. Met de komst van de wintertransfers Ferran Torres en Pierre-Emerick Aubameyang verdween hij zelfs weer helemaal naar het achterplan.

Brugge als springplank

Doorbreken in La Liga werd zo een lastig verhaal. De redding kwam uit België. Club Brugge vormde een interessante piste, aangezien hij er op het hoogste niveau kon uitkomen én van de Champions League kon proeven. Jutglá zal dan ook maar wat blij geweest zijn toen Atlético Madrid uit de trommel kwam bij de loting voor de CL-groepsfase.

Voor de Spanjaard een uitgelezen kans om zich te bewijzen aan de Spaanse pers, fans en wie weet zelfs de bondscoach. Want het nationale elftal van Spanje grossiert ook niet echt in diepe spitsen. Alvaro Morata -bij Atlético niet aan een te best seizoen bezig- is voorlopig optie nummer één van bondscoach Luis Enrique, maar onaantastbaar is hij allerminst. Deze rechtstreeks confrontatie met zijn concurrent voor die positie bij Spanje is dan ook een uitgelezen moment om de twijfelaars te overtuigen.

Het programma van speeldag 3 in de UEFA Champions League met Pickx Sports:

Dinsdag 4 oktober

Woensdag 5 oktober

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top