Mike Verstraeten, met het vertrouwen van Georges Leekens in 1998

Sport | Door overtuigende prestaties tegen Wales en Ierland in de aanloop naar het WK van 1998 kreeg Mike Verstraeten van Georges Leekens een sleutelrol voor de start van het toernooi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Verstraeten speelde enkele jaren voor KV Mechelen, maar omdat hij daar zelden aan de bak kwam verkaste hij naar Beerschot. Een jaar later belandde hij bij stadsgenoot Germinal Ekeren. In Ekeren groeide Verstraeten uit tot een vaste waarde en na zeven seizoenen als sterkhouder van Germinal kreeg hij zijn kans bij de Rode Duivels.

De centrale verdediger had nog een leuke anekdote over zijn eerste selectie. “Ik was in een café om een verjaardag te vieren. Op het journaal vertelde Leekens: ‘We hebben Verstraeten proberen te contacteren, maar hij nam niet op’. Er waren toen nog geen gsm’s. Ik gaf nog een laatste rondje en ging naar Knokke, waar de selectie bij elkaar kwam”, lachte Verstraeten.

Kluivert in zijn achterzak

Verstraeten, op dat moment 30 jaar, vierde zijn debuut met een invalbeurt tegen Wales. Enkele weken later stond hij in de basis voor barragematchen tegen Ierland, waar de Belgen voor een WK-ticket streden. ‘Iron Mike’, wat zijn bijnaam was, wist sterspeler Tony Cascarino aan banden te leggen en België plaatste zich voor het WK in Frankrijk. De trein was nu helemaal vertrokken voor de mondige Antwerpenaar en Verstraeten mocht op het WK meteen starten tegen Nederland. Hij vormde samen met Lorenzo Staelens de centrale as in de verdediging en ze moesten Patrick Kluivert, toen aan de slag bij FC Barcelona, aan banden proberen te leggen.

"Staelens en ik hebben hem geïntimideerd en hij kreeg daardoor een rode kaart. Kluivert, de spits van FC Barcelona, stak in onze achterzak. Hij, de grote spits van FC Barcelona, tegen die verdediger van het kleine Germinal Ekeren (lacht). Om hem angst aan te jagen had ik gekozen voor een ‘piratenlook’. Ik had een oorbel, een sikje en ik had mijn haren afgeschoren. Toen ik de kleedkamer in het Stade de France verliet, gaf ik een kopstoot aan de deur. De Nederlanders wisten niet wat ze zagen", aldus Verstraeten. Het werkte want Kluivert kreeg rood na een elleboogstoot aan Staelens en België speelde 0-0 tegen Nederland.

Hoogtepunt is zijn laatste wapenfeit

Verstraeten deed het niet onaardig, maar tegen Mexico en Zuid-Korea mocht hij niet meer spelen. "Het is jammer dat ik de volgende twee wedstrijden niet heb gespeeld. De doelpunten tegen Mexico en Zuid-Korea waren vermijdbaar, maar ach..." Die match tegen Nederland bleek het hoogtepunt te zijn van zijn carrière en ook zijn laatste interland.

Na het WK blesseerde hij zich zwaar aan de achillespees en hij speelde dat seizoen amper negen wedstrijden. Toch wist Anderlecht hem transfervrij aan te trekken, maar hij kwam in Brussel maar acht keer in actie. Verstraeten werd nooit meer de oude en besliste om in 2001 de schoenen aan de haak te hangen.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top