Bernd Thijs, last minute versterking van Robert Waseige in 2002

Voetbal | Bernd Thijs gold als een revelatie bij Racing Genk, maar kon ondanks een onverwachte selectie door Robert Waseige niet in actie komen op het WK in 2002 in Japan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bernd Thijs maakte zijn debuut bij Standard. Als 17-jarige Limburger kon hij de fans van de Rouches bekoren met zijn inzet en zijn uitstekende traptechniek. Thijs was een lichtpunt bij de Luikenaars, die toen niet de beste jaren kenden.

Thijs speelde vijf jaar voor het eerste team en na ruim 100 wedstrijden koos hij voor een overgang naar KRC Genk, dat toen de Belgische top bestormde. Thijs groeide daar uit tot een van de beste middenvelders in de Belgische competitie en dat viel uiteraard ook de toenmalige bondscoach op.

Met twee minuten in de benen naar het WK

Robert Waseige liet hem op 14 mei 2002 debuteren in een oefenmatch tegen Algerije. Hij speelde toen een minuut en tegen Costa Rica kreeg hij ook maar een minuut. Velen dachten dat hij geen deel zou gaan uitmaken van de WK-selectie, maar Waseige verraste vriend en vijand door Thijs na amper twee minuten speeltijd alsnog mee te nemen naar het WK in Japan en Zuid-Korea.

Daar speelde de toen 24-jarige Thijs echter een bijrol. De centrale middenvelder mocht geen enkele keer opdraven en zag hoe België in de achtste finales werd uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Brazilië. Voor Thijs kwam de echte doorbraak er nooit bij de nationale ploeg. Hij speelde in totaal zeven interlands voor België en zijn laatste wapenfeit was op 11 augustus 2010 toen hij 29 minuten mocht invallen in een oefenmatch tegen Finland.

Carrière als trainer

De middenvelder kende wel nog een mooie clubcarrière. Na vier mooie jaren bij Racing Genk versierde hij een transfer naar Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga. Hij speelde er 44 matchen in de Duitse eerste klasse en na twee seizoenen ging hij naar AA Gent. Daar sloot hij in 2014 op 36-jarige leeftijd zijn carrière af.

Thijs bleef nadien actief in het voetbal. Van 2014 tot 2018 werkte hij als assistent-trainer bij AA Gent. Enkele maanden na zijn ontslag in de Ghelamco Arena nam Besnik Hasi hem mee naar Al-Raed, waar hij enkele jaren werkte. Hasi nam hem in 2021 ook mee naar Al-Ahli en sinds maart 2022 is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top