Adnan Januzaj, de joker van Roberto Martinez in 2018

Voetbal | De carrière van Adnan Januzaj is een hobbelig pad, maar de winger wist wel meermaals een plekje te versieren in de WK-selecties. In 2018 bewees hij nog zijn waarde onder Roberto Martinez.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Neemt Roberto Martinez Adnan Januzaj in november mee naar het WK in Qatar? De aanvallende middenvelder zocht maanden naar een club en vond uiteindelijk onderdak bij Sevilla. Het voormalige jeugdproduct van Anderlecht mocht eerder al het WK in 2014 en 2018 meemaken als speler.

Januzaj trok op jonge leeftijd van Anderlecht naar Manchester United, waar hij in het seizoen 2013-2014 aan de oppervlakte kwam dankzij trainer David Moyes. Marc Wilmots zag zijn talent en haalde hem bij de WK-selectie, maar in Brazilië zou hij uiteindelijk slechts 60 minuten in actie (tegen Zuid-Korea) komen. Het was niet de grote start van zijn internationale carrière, want in de daaropvolgende kwalificatiereeks voor het EK 2016 speelde hij amper een minuut.

Verrassing van Martinez 

Na het mislukte EK in 2016 kwam Roberto Martinez naar België als opvolger van Marc Wilmots. Dat veranderde niet al te veel aan de speelkansen van Januzaj, want hij speelde geen enkele minuut in de kwalificatiereeks voor het WK. De linkspoot kende echter een goed seizoen bij Real Sociedad en Martinez verraste vriend en vijand door Januzaj alsnog mee te nemen naar het WK in Rusland.

Zo ging Januzaj twee keer mee naar een WK zonder in actie te zijn gekomen in de kwalificatiewedstrijden. Januzaj zoog op het WK 2018 wel de aandacht naar zich toe door in Rusland op knappe wijze de enige treffer te scoren in de derde groepsmatch tegen Engeland. Daardoor eindigde België eerste in zijn poule, maar in de matchen nadien tegen Japan, Brazilië en Frankrijk kwam hij niet van de bank.

Geen hoofdrol bij België

Januzaj begon veelbelovend aan zijn carrière bij Manchester United en velen zagen in hem een potentiële wereldtopper. Die verwachtingen werden niet ingelost. Nadat David Moyes werd vervangen door Louis van Gaal slonken zijn speelkansen op Old Trafford. Hij werd in het seizoen 2015-2016 uitgeleend aan Borussia Dortmund en het jaar nadien aan Sunderland, maar echt overtuigen deed hij daar nooit.

Januzaj wist Wilmots en Martinez nooit helemaal te overtuigen en de teller staat voorlopig op slechts 15 interlands, met daarin 1 goal en 2 assists. De sierlijke Belg kon het etiket van ‘eeuwige belofte’ nog niet van zich afspelen en het valt af te wachten of hij alsnog een derde opeenvolgende WK mag beleven.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top