Kamal Sowah, van floptransfer tot onmisbaar

Sport |

9 miljoen euro betaalde Club Brugge in de zomer van 2021 om Kamal Sowah los te weken bij Leicester City. Met een jaartje vertraging lijkt de Ghanese middenvelder nu eindelijk zijn plek te vinden bij blauw-zwart.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tot deze zomer gold Kamal Sowah als de duurste aankoop ooit in de geschiedenis van Club Brugge. Ondertussen werd hij wel voorbij gestoken door Raphael Onyedika (10 miljoen euro) en Roman Yaremchuck (16 miljoen euro), die als de toptransfers van deze zomermercato werden gepresenteerd.

Het lijkt erop dat daarmee een last van Sowahs schouders valt. Of misschien is het gewoon de aanpassingstijd die hij nodig had? Zoals dat ook bij zijn vorige werkgever het geval was. In 2018 pikte Leicester City de beloftevolle middenvelder op bij een jeugdacademie in zijn thuisland Ghana en stalde hem meteen bij satellietclub OH Leuven. In zijn eerste anderhalf seizoen bij de Leuvenaars kwam Sowah amper aan de bak. Talentvol, maar een beetje te ‘plat’ voor het duelkrachtige en tactische Belgische voetbal. In het seizoen 2019/2020 volgde echter de doorbraak en speelde hij zowat alles, onder het trainersduo Vercauteren-Euvrard werd Sowah een belangrijke factor in de promotie van OHL naar de Jupiler Pro League.

Toptransfer

Samen met spelverdeler Xavier Mercier en spits Thomas Henry vormde hij daar een gevreesd offensief trio, dat ook op het hoogste niveau brokken maakte. Met acht goals en zes assists was hij aanwezig in de statistieken, maar het was voornamelijk zijn tomeloze energie, polyvalentie en snelheid waarmee Sowah indruk maakte. Zodanig dat aan het einde van dat seizoen Club Brugge bereid was 9 miljoen euro op tafel te leggen om hem van Leicester City -waar Sowah nog twee jaar onder contract lag- over te nemen.

Maar de toptransfer draaide niet uit zoals verwacht. Sowah had moeite om het ritme op te pikken bij Club. Dat blauw-zwart zelf ook niet in een al te beste vormcurve zat in die laatste maanden onder Philippe Clement, hielp niet. Na de winterstop werd hij uitgeleend aan AZ, maar ook daar kon Sowah zijn stempel niet drukken. Hij speelde slechts 11 wedstrijden voor de club uit Alkmaar, waarvan geen enkele als basisspeler. Net zoals bij David Okereke, die andere recordtransfer van Club Brugge de zomer voordien, dreigde kapitaalsvernietiging.

Herstart

De aanstelling van Carl Hoefkens deze zomer zorgde echter voor de ommezwaai. Iedereen kon met een propere lei beginnen, ook Sowah. Die dit seizoen al in elke wedstrijd aan spelen toekwam. In de twee stuntzeges in de Champions League (Leverkusen en Porto) was hij zelfs titularis en een belangrijke pion op het schaakbord.

Met zijn onvermoeibare rushes van box tot box, zijn constante opjagen van de tegenstander en zijn tempoversnellingen is Kamal Sowah onmisbaar geworden voor de ploeg. Eender op welke positie Hoefkens hem ook posteert: linksback, centrale middenvelder, achter de spits of als valse negen. Wordt de Ghanees -nog altijd maar 22 jaar- zo dan toch nog zijn geld waard?

Volg de Jupiler Pro League, met zaterdag 1 oktober om 20u45 de wedstrijd Club Brugge - KV Mechelen, het hele seizoen op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top