One day, one goal: Peter Van Vossen dient PSV de genadeslag toe

Eredivisie | Een duel tussen PSV en Ajax is in Nederland altijd bijzonder geladen. Voor de spelers is het een droom om in dergelijke matchen te schitteren. Peter van Vossen wist een heerlijk doelpunt te scoren in deze Nederlandse topmatch.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ajax had midden jaren 90 een ploeg die tot allerbeste ter wereld behoorde. Op 23 oktober 1994 ging het op bezoek bij grote rivaal PSV en die dag stonden er met kleppers als Edwin van der Sar, Frank Rijkaard, Frank de Boer, Clarence Seedorf, Jari Litmanen en anderen tal van grote namen in de basis bij de Amsterdammers. Peter van Vossen mocht ook opdraven in de aanval.

Mooie carrière

Ajax was heer en meester in Eindhoven en het stond bij de rust 0-3 voor na doelpunten van Ronald de Boer, Edgar Davids en Clarence Seedorf. Na de rust zorgde Peter van Vossen in de 56ste minuut voor de 0-4. Frank de Boer stuurde met een lange pass Van Vossen – die de geblesseerde Marc Overmars verving - diep, die op de linkerflank de bal in ontvangst nam. Hij zocht zijn tegenstander op, dribbelde hem met een beetje geluk voorbij, maar krulde het leer dan enig mooi in de verste hoek voorbij Stanley Menzo (ex-Lierse SK). Een heerlijke treffer van de aanvaller. PSV was helemaal murw geslagen en enkel Luc Nilis (ex-Anderlecht) kon nog tegenscoren, waardoor de eindstand op 1-4 kwam te staan.

Van Vossen maakte dat seizoen deel uit van een team dat de Nederlandse landstitel en de Champions League wist te winnen. De aanvaller was in 1993 overgekomen van Anderlecht en speelde uiteindelijk twee jaar voor Ajax. Van Vossen was vooral een invaller bij Ajax en hij scoorde in twee jaar tijd slechts zes competitiegoals voor Ajax. Bij Anderlecht had hij dat ene jaar ook niet kunnen overtuigen met 6 treffers. Voordien speelde hij jarenlang bij Beveren, waar hij indruk maakte met 34 doelpunten in drie seizoenen.

Makelaar en trainer

In 1995 besloot hij na het winnen van de landstitel en de Champions League Ajax toch te verlaten. Hij trok naar Istanbulspor en een jaar later plukte de Schotse topclub Glasgow Rangers hem daar weg. Na twee jaar Schotland keerde hij terug naar Nederland om er voor Feyenoord te gaan voetballen. De jaren nadien speelde hij nog voor De Graafschap, Bennekom en Vitesse. Op zijn 36ste hing hij zijn schoenen aan de haak.

Van Vossen, die 31 keer Nederlands international was, bleef nadien actief in het voetbal. Zo was hij onder meer een tijdje spelersmakelaar, maar in 2009 ging hij aan de slag als assistent-trainer van AGOVV. Hij werd ook nog assistent bij RBC Roosendaal en Almere City. In het seizoen 2014-2015 was hij even hoofdtrainer van Fortuna Sittard, maar dat was geen groot succes. De laatste jaren is het stil geworden rondom de voormalige aanvaller.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top