Rudi Smidts, manusje-van-alles van Van Himst in ‘94

Sport | Met zijn doorslaggevende doelpunt tegen Roemenië in de kwalificatiewedstrijd voor het WK van 1994 was Rudi Smidts onmisbaar in de selectie van Paul Van Himst. De bondscoach zette hem in de Verenigde Staten in waar hij maar kon.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rudi Smidts, met zijn slungelige lichaam en lange, krullende haar, schreef geen geschiedenis met de Belgische nationale ploeg, maar hij bewees wel zijn waarde. De inwoner van Deurne was jeugdspeler bij Antwerp, waar hij in 1984 prof werd en 13 seizoenen voor The Great Old speelde. De linksback beleefde zijn beste jaren in het laatste decennium van de eeuw, toen hij een Belgische beker won en de finale van de Europacup II speelde. Goede prestaties op clubniveau openden de deuren naar de nationale ploeg.

Depanneur

Guy Thys selecteerde hem in 1989, twee keer, maar hij bleef op de bank. Na twee jaar afwezigheid bij de Duivels kwam hij onder Paul Van Himst op daverende wijze terug tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden van 1994. Hij was een starter voor België en hielp zijn team zelfs aan een belangrijke overwinning tegen Roemenië met een doelpunt. Nadien maakte hij deel uit van de WK-selectie van Van Himst voor de VS.

Zijn hoofdtaak was depanneren: één wedstrijd als linksback, één als vervanger in de centrale verdediging, één match op rechts en de laatste in de achtste finale tegen Duitsland op de linkerflank. Een status die hij bij de Rode Duivels behield tot 1997, met in totaal 33 selecties en één doelpunt.

Toerist in eigen land

Na de wereldbeker zette Smidts zijn carrière voort bij Antwerp, alvorens op 34-jarige leeftijd zijn geluk te beproeven in Henegouwen, bij Charleroi. Daar bleef hij slechts één seizoen, om vervolgens terug te keren naar Antwerp, maar dan bij die andere club, Germinal Beerschot. In 2000, op 37-jarige leeftijd, streek hij neer bij KV Mechelen, maar de club zakte naar tweede klasse en hij besloot zijn carrière in 2003 te beëindigen.

Hij ging daarna enkele seizoenen zaalvoetballen voordat hij begon te coachen. Zo was hij onder meer assistent van Eric Viscaal bij Dilbeek Sport.

Meer van deze reeks?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top