Pascal Renier, verrassing in de WK-selectie van Paul Van Himst in 1994

Voetbal | Van een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zambia tot het WK in 1994. Pascal Renier was een verrassende aanvulling bij de Rode Duivels van Paul Van Himst, die in de Verenigde Staten de achtste finales zouden halen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tegenwoordig verdient Renier (links op de foto naast Philippe Albert) zijn brood als spelersmakelaar. Hij kende zelf een mooie voetbalcarrière binnen ons nationale kampioenschap. Eind jaren 70 zet hij in het Luikse zijn eerste stappen in het voetbal en in 1989 wordt hij prof bij RFC Luik. Hij stapelt er de uitstekende defensieve prestaties op en versiert in 1992 een transfer naar Club Brugge. Een knieblessure houdt hem eerst nog een seizoen aan de kant, maar in het Venetië van het Noorden zou hij uiteindelijk zijn mooiste periode doormaken.

Bestemming Verenigde Staten

Onder leiding van Hugo Broos groeit Renier uit tot een steunpilaar in West-Vlaanderen. Op 4 juni 1994 selecteert bondscoach Paul Van Himst hem voor een oefeninterland tegen Zambia. Hij speelt 19 minuten mee en dat zou zijn leven grondig door elkaar schudden. Van Himst was overtuigd van zijn kunnen en nam hem enkele dagen later op in zijn spelersgroep voor het WK in de Verenigde Staten.

“Hij selecteerde me voor het WK van 1994. Ik was een van de jongste spelers in de groep”, vertelde Renier enkele jaren geleden aan la Dernière Heure. “Hij kwam me bekijken in een derby tegen Cercle Brugge, waarin ik Josip Weber aan banden legde. Ik speelde geen minuut in de VS, maar ik was dolgelukkig erbij te zijn.”

Een keer, maar geen twee

Na afloop van het avontuur neemt Renier zijn tijd om zich opnieuw in het Brugse elftal te knokken, en daarin slaagt hij ook. In maart 1995 krijgt hij in een EK-kwalificatiematch zelfs zijn eerste basisplaats bij de Rode Duivels tegen Spanje. Nadien kwam hij nog een aantal keer aan de aftrap tot hij in december 1996 werd uitgesloten tegen Nederland. Hij zou na dat optreden nooit meer terugkeren.

In totaal vergaarde hij 13 caps. Na blauw-zwart volgen nog passages bij Standard, Troyes, Moeskroen, Westerlo, Zulte Waregem en Poperinge, waar hij zijn schoenen in 2006 aan de haak hangt. In 15 jaar kroonde hij zich twee keer tot landskampioen met Club en won hij verder tweemaal de beker.

Meer van deze reeks?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top