Wie is Ivan Toney, het witte konijn dat Gareth Southgate uit zijn hoed toverde?

Sport | Aanstaande vrijdag komt Engeland weer in actie in de Nations League. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate speelt dan tegen Italië en moet die partij winnen om niet naar de League B te degraderen. Southgate voelt de bui al hangen en riep daarom een nieuwe frisse kracht op: Ivan Toney. Kan hij Engeland naar de overwinning loodsen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gareth Southgate verschijnt dezer dagen met het nodige zweet op het aangezicht op de persconferenties van de Three Lions. Zijn elftal heeft tot nu toe geen nog geen deuk in een pakje boter kunnen trappen in de Nations League en bengelt hierdoor helemaal onderaan zijn groep met amper twee punten uit vier wedstrijden. Als Engeland niet tegen Italië kan winnen, tuimelt het land uit de League A naar de League B. De Italianen vonden al vijf keer de weg naar het doel, terwijl de Engelsen maar twee keer konden scoren. Daarom toverde Southgate een wit (scorend) konijn uit zijn hoed: Ivan Toney, een 26-jarige spits die momenteel het mooie weer maakt bij Brentford. Maar wie is hij eigenlijk? En waar komt hij vandaan?

Ivan Toney begon in 2012, op zestienjarige leeftijd, aan zijn carrière als profvoetballer. Hij deed dat bij Northampton Town: een club uit de Engelse League Two. Dat is de vierde klasse in het Britse voetbal. In 2015 plukte Premier League-club Newcastle United hem daar weg omdat ze in Toney heel wat potentieel zagen. Hij mocht bij Newcastle in totaal vier keer spelen: twee keer in de Premier League en twee keer in de League Cup, maar de amper negentienjarige spits kon er geen potten breken en werd dan maar uitgeleend. Eerst aan Barnsley, dan aan Shrewsbury Town, Scunthorpe United, Wigan om vervolgens weer bij Scunthorpe te eindigen.

Van vierde klasse naar nationale ploeg

In 2018 bood Peterborough United Toney een vast contract aan waardoor de spits in derde klasse, League One, kon spelen. Toney bedankte zijn nieuwe werkgevers door in zijn eerste seizoen in League One meteen zestien doelpunten te maken en zeven assists te geven. Het jaar nadien, seizoen 2019-2020, maakte hij 24 doelpunten en gaf hij zes assists in League One. Dat zagen de bonzen van Brentford ook. Zij waren in de zomer van 2020 op zoek naar een nieuwe spits die hen moest helpen om vanuit The Championship naar de Premier League te promoveren. Toney scoorde bij zijn eerste jaargang bij Brentford 31 doelpunten en gaf ook tien assists. Brentford promoveerde naar de Premier League en ook in die competitie deed Toney zijn duit in het zakje. De spits scoorde twaalf keer en gaf ook vijf assists.

Scorend vermogen

Momenteel heeft Toney vijf doelpunten op de teller staan en dat na amper zeven speeldagen in de Premier League. De man loopt over van het scorend vermogen en dat hebben ze ook bij de Engelse nationale ploeg gezien. “We volgen hem al heel lang”, liet de Engelse bondscoach Gareth Southgate zich onlangs ontvallen. “Ik heb al meermaals contact gehad met zijn coach bij Brentford (Thomas Frank) en tijdens die gesprekken hebben we het over zijn vorm, zijn technisch vermogen, zijn opbouw in het spel en zijn kopwerk. Met die kwaliteiten meent Southgate voortaan anders voor de dag te komen in de Nations League en, als het even meezit, te winnen van Italië.

Volg het duel tussen Italië en Engeland vrijdagavond om 20u45 live op Eleven 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top