WK’s op exotische plekken - 1974, de laatste kroon van Merckx op de Mont Royal

Sport | Zondag wordt om de regenboogtrui gestreden in het Australische Wollongong. Op dit exotische slagveld wordt de wereldkampioen van 2022 gekroond. Sinds 1974 zijn al vaker de wereldkampioenschappen wielrennen gehouden op plekken die buiten Europa, de bakermat van het wielrennen, liggen. In afwachting van de editie van 2025 in Kigali, Rwanda, vertellen wij u over enkele memorabele edities die plaatsvonden in Canada, Japan, Colombia of Qatar. Vandaag: een Kannibaal peuzelt Poulidor op in Montreal...

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Op 25 augustus 1974, enkele maanden na een rampzalig voorjaar in de klassiekers en zijn laatste succes in de Tour de France, moest Eddy Merckx voor het eerste WK dat buiten het Europese continent werd georganiseerd, het opnemen tegen een sterke Franse armada, die dan ook nog extra aangemoedigd werd door de Franstalige toeschouwers.


Solo van Thévenet


Op het moeilijke parcours van Montreal gaat de Fransman Bernard Thévenet ervandoor en begint aan een solo, op 120 kilometer van de aankomst. De Franse kampioen heeft tot drie minuten voorsprong op het peloton en gelooft in de overwinning.Van Springel is van grote waarde

In een groep met onder meer Gimondi, Maertens, Moser, Santambrogio, Martinez, Perurena en Poulidor sluit Merckx, de grote favoriet, dankzij de hulp van een ijzersterke Van Springel, vlak voor de finale aan bij de koploper, samen met Poulidor en Martinez.

Merckx à la Merckx, Poulidor à la Poulidor

Zoals altijd trekt de Kannibaal ten aanval en de enige die hem kan volgen, is de Fransman Raymond Poulidor die dapper weerstand biedt op de klim van de Mont Royal. In de sprint staat geen maat op Merckx die met tien lengtes voorsprong de eeuwige tweede voorafgaat.

Hij pakt zijn derde regenboogtrui en evenaart daarmee het record van Alfredo Binda en Rik Van Steenbergen.

Eddy wint op zijn eigen wijze. Poulidor wordt nog maar eens tweede.

Video: Merckx wint het wereldkampioenschap van 1974
Final Standings

1. Eddy Merckx (Belgium)
2. Raymond Poulidor (France)
3. Mariano Martinez (France)
4. Giacinto Santambrogio (Italy)
5. Bernard Thévenet (France)
6. Herman van Springel (Belgium)
7. Francesco Moser (Italy)
8. Domingo Perurena (Spain)
9. Andres Oliva (Spain)
10. Giovanni Battaglin (Italy)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top