Zeno Debast kan in de voetsporen treden van Vincent Kompany

Sport | Bondscoach Roberto Martinez zorgde voor een kleine verrassing door Zeno Debast op te roepen voor de interlands tegen Wales en Nederland. De jonge verdediger van RSC Anderlecht wordt her en der vergeleken met niemand minder dan Vincent Kompany.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zeno Debast heeft nog geen 20 profwedstrijden achter zijn naam staan, maar toch is hij al Rode Duivel. De 18-jarige centrale verdediger maakte echter heel snel indruk op Roberto Martinez, die niet aarzelde om hem bij de kern te halen.

"Zijn prestaties bij de U19 waren al opmerkelijk. Zijn seizoensstart bij Anderlecht was indrukwekkend. Ik hield geen rekening met zijn leeftijd, maar ik kijk liever naar zijn potentieel. Het is een geweldige kans voor hem om zich te laten zien", zei de bondscoach bij het bekendmaken van zijn selectie voor de Nations League-wedstrijden.

Zoals Kompany?

Gaat het te snel? Sommigen menen van wel, waardoor ze verwijzen naar Zinho Vanheusden. Die moest lang wachten op een selectie toen hij goed speelde bij Standard. Zeno Debast, defensief en uitvoetballend zeer sterk, lijkt echter recht te hebben op deze selectie, aangezien hij dit seizoen bijzonder sterk presteert in een zwalpend Anderlecht. Sommigen vergelijken hem zelfs met Vincent Kompany, al is spelers vergelijken zelden een goed idee. Het legt veel druk op een jong talent.

Maar er zijn wel raakpunten met de ex-coach van Debast, die hem liet debuteren in eerste klasse. Kompany was 17 jaar en speelde minder dan 30 profwedstrijden toen hij in februari 2004 voor het eerst werd opgeroepen voor de wedstrijd tegen Frankrijk. Hij startte toen meteen in de basis. Zal Martinez de jonge speler van Anderlecht ook meteen laten debuteren? Dat lijkt onwaarschijnlijk omdat er met Jan Vertonghen, Leander Dendoncker, Toby Alderweireld, Dedryck Boyata (die weliswaar bankzitter is bij Club Brugge), Wout Faes en Arthur Theate toch nog de nodige andere verdedigers in de kern zitten. Daarnaast gaat het niet om oefenmatchen, maar wedstrijden in de Nations League. Debast zal wellicht eerst mogen wennen aan de nieuwe omgeving.

Veel persoonlijkheid

Vincent Kompany werd in de jaren nadien de absolute leider van de nationale ploeg, ook al miste hij ook veel interlands door blessures. Debast is de toekomst in de defensie van België en iedereen vraagt zich af of hij ook een leider kan worden. Hij zal eerst nog wat kilometers op de teller moeten hebben om echt een volwaardig lid te worden van de nationale ploeg.

Kompany groeide snel als leider bij de Rode Duivels. Debast toonde ook al persoonlijkheid door de media te trotseren in de crisisperiode van Anderlecht. Op en naast het veld toont Debast over veel kwaliteiten te beschikken en wie weet kan hij als verrassing mee naar het WK?

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen België en Wales op donderdag 22 september vanaf 20u25 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top