Arthur Theate legt Jan Vertonghen het vuur aan de schenen

Rode Duivels | Bondscoach Roberto Martinez heeft achteraan geen grote weelde. Eén speler maakt wel steeds meer progressie: Arthur Theate. Gaat de linksvoetige verdediger een vaste waarde worden op het WK in Qatar?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Arthur Theate heeft de laatste jaren enorme stappen voorwaarts gezet. Hij toonde zich als nobele onbekende al snel bij KV Oostende, waardoor hij een mooie transfer richting Bologna versierde. Zij betaalden in totaal 6 miljoen euro voor de linkspoot en in de Serie A wist hij in één seizoen veel indruk te maken. De 22-jarige verdediger lokte de interesse van heel wat Italiaanse topclubs, maar het was Stade Rennes dat hem voor 20 miljoen euro naar de Ligue 1 wist te halen.

Concurrent van Vertonghen

Theate doet het goed in Frankrijk en is al meteen uitgegroeid tot een vaste waarde in de defensie. Theate speelt er in een viermansdefensie, waar hij als linker centrale verdediger wordt gebruikt. Bij de Rode Duivels is hij een optie als de linkse verdediger in een driemansdefensie.

Theate ligt er in balans met de 35-jarige Jan Vertonghen, die voorlopig nog de voorkeur wegdraagt. Aangezien ‘Sterke Jan’ – met 139 interlands een Belgisch icoon - nu minuten maakt bij RSC Anderlecht, lijkt die nog niet meteen te moeten vrezen voor zijn positie. Hij haalt altijd een meer dan degelijk niveau en voorlopig heeft hij nog een streepje voor. Martinez is ook een coach die zeer loyaal is aan zijn ervaren jongens en Theate zijn vorige match tegen Wales in de Nations League was bovendien niet al te overtuigend. In deze Nations League-campagne bleef hij tegen Polen (twee keer) en tegen Nederland drie keer negentig minuten op de bank.

Zorgen én lichtpunten in de defensie

Vertonghen is op zijn 35ste aan de laatste rechte lijn in zijn carrière bezig. De ervaren ex-speler van Ajax en Tottenham heeft bakken ervaring, wat een belangrijke factor kan zijn op een WK. Theate speelde nog maar drie keer voor de nationale ploeg en heeft dus weinig ervaring op het internationale niveau. De verdediger van Stade Rennes heeft dan weer het voordeel dat hij op zijn 22ste een stuk wendbaarder en sneller is dan Vertonghen. De kans is groot dat Theate tegen Wales en/of Nederland minuten zal krijgen.

Theate kan daarin bewijzen dat hij het Vertonghen zeer moeilijk kan maken en dergelijke concurrentie is enkel positief voor de Rode Duivels. Roberto Martinez kent immers de nodige problemen in de defensie met de zorgelijke situatie van Dedryck Boyata (bankzitter bij Club Brugge) en Jason Denayer (nog steeds geen club). Het voordeel is wel dat Toby Alderweireld en Jan Vertonghen sterkhouders zijn bij Antwerp en Anderlecht, Axel Witsel is dankzij Diego Simeone een extra denkpiste als centrale verdediger en Zeno Debast ontwikkelt zich goed bij Anderlecht. 

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen België en Wales op donderdag 22 september vanaf 20u25 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top