One day, one goal: Tore Andre Flo luidt Noors WK-sprookje in tegen Brazilië

Sport | In de geschiedenis van het WK voetbal durfden sommige landen wel eens een mooi sprookje neer te schrijven. Zo eentje werd op het WK 1998 gerealiseerd door Noorwegen. Met de rug tegen de muur en op de rand van de uitschakeling werd wereldkampioen Brazilië geklopt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Scandinavische land Noorwegen, momenteel het nummer 36 van de wereld, is na jaren van droogte weer uit een dal aan het kruipen. Het is wachten tot wanneer de generatie met jongens als Erling Haaland en Martin Ødegaard zich nog eens kan plaatsen voor de eindronde van een groot toernooi. Het is namelijk van Euro 2000 geleden dat Noorwegen nog eens aanwezig was op een EK- of WK-eindronde.  

In de jaren 90 kende het Noorse voetbal een glorieperiode. De FIFA-ranking werd in 1993 geïntroduceerd en in die beginjaren stond Noorwegen zelfs even op de tweede plaats. Jongens als Ole Gunnar Solksjaer, Kjetil Rekdal en Tore Andre Flo droegen bij aan het succes. Die laatste kende een persoonlijk succes tegen voetbalgrootheid Brazilië op het WK 1998, de laatste keer dat Noorwegen erbij was op een wereldkampioenschap.

Flo-rieus doelpunt

Noorwegen zat in Groep A met Brazilië, Marokko en Schotland. Na een 2-2 en 1-1-gelijkspel tegen Marokko en Schotland wisten de Noren wat hun te doen stond in de laatste groepsmatch. Enkel winst tegen Brazilië telde om naar de achtste finales te mogen gaan. Een aartsmoeilijke opdracht dus tegen de wereldkampioen die zijn twee voorgaande matchen al winnend had afgesloten. 

De twee zeges maakten dat het Brazilië van onder meer Ronaldo, Roberto Carlos, Bebeto en Rivaldo reeds geplaatst was voor de volgende ronde. Toch inspireerde het Noorwegen niet meteen en kwamen de Noren zelfs 1-0 achter in de 78ste minuut dankzij een kopbalgoal van Bebeto

Met nog een goeie tien minuten te spelen had Noorwegen dus twee doelpunten nodig om door te stoten. En net dan begon er wat te bewegen. De Braziliaanse verdediger Junior Baiano had het een hele match lastig met de Noorse spits Tore Andre Flo. Maar wanneer je dacht dat Flo niet meer zou scoren, deed hij toch de netten trillen in minuut 83. Op een diepe bal spurtte Flo sneller dan Baiano, om dan naar binnen te kappen en de bal in de verste hoek voorbij Claudio Taffarel te plaatsen. Het werd de prelude op een dol slot.

Noorse WK-droogte duurt al 24 jaar

Want Noorwegen moest met nog een handvol minuten alles op alles zetten, in de zoektocht naar nog één doelpunt. De tijd tikte weg en pas in minuut 88 klaarde de hemel open voor Noorwegen. Flo, opnieuw hij, deed Baiano wankelen die een penaltyfout veroorzaakte op de Noor. Kjetil Rekdal, die van 1990 tot 1996 nog voetbalde in het shirt van Lierse SK, nam zijn verantwoordelijkheid en zette de penalty om. 

Het werd een 2-1-zege voor de Noren, die zonder een verliespartij mochten doorstoten naar de achtste finales. Daarin wachtte Italië, dat vier jaar eerder de WK-finale verloor van Brazilië. Het werd een duel tussen twee teams die zeer behoudend speelden. Uiteindelijk was het Christian Vieri die de enige goal van de dag maakte. Noorwegen probeerde barstjes te zoeken in de Italiaanse muur, maar verder dan een kopkans van Flo kwamen de Noren niet. 

Exit Noorwegen dus, eentje met een historisch kantje aan. Noorwegen plaatste zich namelijk niet voor het WK van dit najaar in Qatar, waardoor Noorwegen al 24 jaar ontbreekt op het wereldkampioenschap voetbal.

Bekijk hier wedstrijdverslag van Noorwegen tegen Brazilië op het WK van 1998, met de goal van Tore Andre Flo vanaf 0:52.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan even door over de schilderachtige vrije trap van Johan Walem waardoor België alsnog doorstootte naar de achtste finales op het WK van 2002.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top