Dortmund - Schalke 04: de Ruhrderby staat garant voor spektakel

Sport | De zevende speeldag in de Bundesliga heeft zaterdag de Ruhrderby in petto tussen de vijfde in de stand, Dortmund, en de twaalfde, Schalke 04. De twee teams hebben in het verleden een aantal spektakelrijke derby’s uitgevochten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dortmund en Schalke hebben 154 keer de degens gekruist in alle competities en vriendschappelijke wedstrijden samen, waarbij Schalke één keer meer won. Sinds 1920 is de rivaliteit tussen de twee steden, die slechts 33 km van elkaar verwijderd zijn, een van de mooiste in de Bundesliga. En het levert onvergetelijke momenten op. In het prille begin van de historische rivaliteit domineerde Schalke, met een 10-0-overwinning in oktober 1940 als uitschieter, de grootste score ooit in de derby.

Europese titels

Voor beide clubs, en ook voor beide steden en de regio, was 1997 een jaar om nooit te vergeten. Binnen een week na elkaar zegevierden de twee teams op het Europese toneel. Eerst pakte Schalke de eindzege in de UEFA Cup na strafschoppen op Inter. Een week later won Dortmund het pleit tegen een andere Italiaanse ploeg, Juventus, in de finale van de Champions League met een score van 3-1.

In datzelfde jaar drukte een zekere Jens Lehmann zijn stempel op de decemberderby in Dortmund. De thuisploeg was op weg naar de overwinning, maar de bezoekers dwongen nog een laatste corner af. De Schalke-doelman besloot met zijn grote gestalte het strafschopgebied van de tegenstander onveilig te maken. Na een scrimmage kopte hij de gelijkmaker binnen. De supporters waren door het dolle heen, maar later zou Lehmann van zijn sokkel vallen: hij zou immers vier seizoenen lang het doel van de vijand verdedigen.

Spektakelstuk

En hoewel de twee steden vrij dicht bij elkaar liggen, gunnen ze elkaar geen cadeaus. Zoals in het seizoen 2007, toen Schalke domineerde en op een zucht van de titel kwam. Maar met nog drie wedstrijden te gaan wonnen de geelzwarten de derby. Stuttgart profiteerde van het puntenverlies, wipte over Schalke in de stand en pakte alsnog de landstitel. En hoe kunnen we de derby van 2008 en de remontada van BVB in een volgepakt Signal Iduna Park vergeten? Op het uur bedroeg de kloof drie doelpunten, toen Subotic en Frei het evenwicht herstelden in slechts 21 minuten.

Hetzelfde scenario zou zich in 2017 herhalen, maar dan in omgekeerde richting. Met een 4-0 achterstand bij de rust na doelpunten van Aubameyang, een eigen doelpunt van Stambouli, Götze en Guerreiro, kwam Schalke verbeten uit de kleedkamers. Ze profiteerden maximaal van hun numerieke meerderheid na de uitsluiting van Aubameyang in de 72e minuut. Burgstaller (61e), Harit (65e) en Caligiuri (86e) gaven de bezoekers hoop. Uiteindelijk beloonde Naldo diep in de blessuretijd de strijdvaardigheid van Schalke. De scheidsrechter in deze Ruhrderby was trouwens een zekere Deniz Aytekin, die een paar maanden eerder een andere legendarische remontada, die van Barcelona tegen PSG in de Champions League, had gefloten…