Neemt Club wraak op Porto voor de desastreuze CL-campagne van 2016/17?

Sport | FC Porto, de tegenstander van Club Brugge op de tweede speeldag van de UEFA Champions League, roept ongetwijfeld nare herinneringen op in Jan Breydel: de desastreuze Champions League-campagne van 2016/2017, toen blauw-zwart troosteloos laatste eindigde in zijn groep met 0 punten. FC Porto legde Club toen twee keer over de knie met het kleinste verschil.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 18 oktober 2016, in de 92ste minuut van de wedstrijd, viel de hemel op het hoofd van de blauw-zwarte familie: bij een 1-1-stand zetten de Portugezen een discutabele strafschop om. Club Brugge had na drie wedstrijden nog geen enkel punt gesprokkeld in een nochtans “haalbare” Champions League-poule met – naast Porto – Leicester en FC Kopenhagen.

Het begon nochtans goed voor Club: in de elfde minuut scoorde Jelle Vossen na een fraaie collectieve actie. Vlak na de rust leek Club op weg naar een tweede doelpunt. In de 67ste minuut kwam een eerste anticlimax met een raak afstandsschot van de Portugese linksback Layun, die in de eerste helft rood had moeten krijgen voor zijn kopstoot op Vossen. Maar het venijn zat dus in de staart. In de allerlaatste minuut, meer bepaald. FC Porto-spits André Silva was de beul van dienst. Er was sprake van “de beste Europese prestatie” van Club dat seizoen, maar daar koop je niets mee.

Frustratie

Twee weken later speelde blauw-zwart alweer “een verdienstelijke partij”, maar wéér bleven Cools, Poulain, Denswil, Diaby, Bolingoli en co. met lege handen achter. In de 37ste minuut maakte Silva – weer hij – de enige treffer van de wedstrijd. Even daarvoor had de scheidsrechter overduidelijk handspel van een Porto-speler in de eigen zestien niet opgemerkt.

Wéér net niet dus, wéér was de frustratie groot. Club mocht prompt een kruis maken over Champions League-voetbal na de winterstop, en eind november over Europees voetbal tout court na een uitnederlaag bij toenmalig Engels landskampioen Leicester. Het werd een pijnlijke exit uit Europa, want na een thuisnederlaag tegen FC Kopenhagen eindigde Club de poulefase met 0 punten.

Eerherstel op het spel

Van de ploeg die destijds twee keer met het kleinste verschil de duimen moest leggen tegen Porto, schieten enkel Ruud Vormer en de Brugse ‘Mister EuropeHans Vanaken over. Ditmaal lijkt Club met klasbakken als Simon Mignolet, Noa Lang, Roman Yaremchuk en revelatie Abakar Sylla meer gewapend aan de strijd te beginnen dan toen. Bovendien beschikt Porto met veteraan Pepe, spits Mehdi Taremi, Galeno, Mateus Uribe, Stephen Eustáquio en Diogo Costa onder de lat over een mindere lichting dan destijds.

Wees maar zeker dat de dubbele nederlaag tegen Porto nog niet verteerd is in de Brugse magen. Voor al wie een blauw-zwart hart heeft, spelen twee drijfveren mee in de aanstaande partij op het veld van de Portugezen: revanche voor de 0 punten van zes jaar geleden, en eerherstel.

Speeldag 2 in de UEFA Champions League op Pickx+ Sports:

Dinsdag 13 september

Woensdag 14 september

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top