De Britse sportwereld staat (letterlijk) stil bij het overlijden van koningin Elizabeth II

Sport | De Britse koningin Elizabeth II overleed op donderdag 8 september 2022 op 96-jarige leeftijd. Na het overlijden van een Brits staatshoofd is het traditie om tien dagen na het overlijden te rouwen. Onvermijdelijk heeft dit ook een invloed op talloze sportwedstrijden. Proximus Pickx geeft je een kort overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor het overlijden van een Brits staatshoofd wordt al jaren op voorhand een uitgebreid draaiboek samengesteld door het Cabinet Office, een overheidsinstelling die te vergelijken is met onze Kanselarij van de Eerste Minister. In het draaiboek staat tot in het kleinste detail beschreven hoe de overheid en de maatschappij in de dagen na het overlijden op gepaste wijze kunnen rouwen. Zo is het onder meer traditie dat de vorst wordt opgebaard en dat haar nakomelingen korte tijd zullen waken over haar stoffelijk overschot. 

Voor de sportwereld zijn er ook protocollen, maar zij hoeven deze niet verplicht te volgen. Maar uit respect hebben talrijke organisatoren hun wedstrijden toch opgeschort of afgezegd.

Voetbal

De Britse voetbalwereld wordt onvermijdelijk geraakt door het heengaan van de Queen. Donderdagavond troffen Manchester United en Real Sociedad elkaar voor een Europa League-clash in Old Trafford, tegelijkertijd speelde West Ham tegen het Roemeense FCSB in de Europa Conference en mocht Arsenal het opnemen tegen FC Zürich. Deze wedstrijden konden niet meer verplaatst worden, dus besloten de organisatoren om voor het begin een herdenkingsmoment te houden.

Donderdag werd alvast besloten om in de tweede klasse van het Engels voetbal de partij tussen Burnley en Norwich af te zeggen. De Noord-Ierse voetballiga liet weten dat zowel de wedstrijd tussen Cliftonville en Glentoran als Larne en Dungannon werden geannulleerd. In Schotland zal het kampioenschapsduel tussen Dundee and Cove Rangers niet plaatsvinden.

In het wielrennen heeft de organisatie van de Ronde van Groot-Brittannië besloten om de zevende etappe, die vrijdag zou plaatsvinden, uit te stellen. Of de laatste twee etappes op zaterdag en zondag kunnen plaatsvinden is nog een open vraag. "We laten zo snel mogelijk iets weten", klinkt het ook daar.

Vandaag (vrijdag) hebben de voetbalbonden van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland besloten dat alle wedstrijden van de Premier League en de Scottish Premiership tot nader order worden uitgesteld. In totaal gaat het om 16 wedstrijden. Directeur Richard Masters van de Premier League zei dat zijn organisatie en de deelnemende clubs hulde willen brengen aan de lange staat van dienst van Hare Majesteit. "Dit is een droevige tijd, niet alleen voor ons koninkrijk maar ook voor de miljoenen mensen wereldwijd die haar bewonderden."

Andere sporten

Twee paardenrenwedstrijden in Southwell en Chelmsford werden meteen na het nieuws van het overlijden stopgezet. De Queen had een passie voor paarden, dus is het niet zo verwonderlijk dat deze sporttak in diepe rouw is. Ook een reeks golfwedstrijden, zoals het BMW PGA golfkampioenschap in Wentworth werd donderdag stopgezet. Het kampioenschap zal ook vrijdag niet plaatsvinden, staat te lezen op de website van DP World Tour.

Vrijdag zou het Engelse cricketteam het opnemen tegen Zuid-Afrika, maar ook deze wedstrijd is uitgesteld. "We zullen spoedig aankondigen of de wedstrijd in de komende dagen nog kan plaatsvinden", klinkt het bij de organisatoren.

Normaal zou er vrijdag een historisch boksgala met enkel vrouwelijke deelnemers plaatsvinden in de Londense O2 Arena, maar het lot van dat wedstrijd is nog niet bezegeld. Organisator BOXXER is er nog niet uit of ze de wedstrijden laten doorgaan.

Het staat wel vast dat er geen sportwedstrijden zullen plaatsvinden op de dag van de begrafenis van de Britse koningin. Op deze dag krijgen werknemers en ambtenaren een extra vrije dag om de ceremonie te volgen en de Britse sportwereld is vastbesloten om niet te breken met deze traditie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top