Er was eens een Rode Duivel: Willy Geurts

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Willy Geurts.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor veel spelers is uitkomen voor de Rode Duivels een bijzonder grote eer. Dat was het ook voor Willy Geurts. De spits zal echter ook met een wrang gevoel terugkijken op zijn carrière bij de nationale ploeg, aangezien hij slechts zes wedstrijden speelde en één doelpunt scoorde. Dé grote teleurstelling was echter het mislopen van het WK 1982. De carrière van de aanvaller had er mogelijk heel anders kunnen uitzien.

Neus voor goals

Willy Geurts zette zijn eerste stappen in het voetbal bij K Hoeselt VV, waarmee hij in 1972 op achttienjarige leeftijd in de derde divisie uitkwam. Hij liet regelmatig de netten te trillen en dat was ook Guy Thys, toen coach van Antwerp, opgevallen en hij haalde de Limburger naar Antwerpen.

Op 16 januari 1977 maakte hij zijn debuut voor Antwerp tegen FC Mechelen (2-2). Geurts maakte meteen indruk met twee doelpunten en hij zou dat seizoen negen keer scoren in zeventien partijen. Hij was zo meteen al van grote waarde voor Antwerp.

Straf debuut

Het seizoen nadien bleef hij geregeld de weg naar de netten vinden en in maart 1978 werd hij opgeroepen bij de nationale ploeg voor de oefenmatch tegen Oostenrijk. De Belgen wonnen in Charleroi met 1-0. Wie was de doelpuntenmaker? Jawel, Willy Geurts.

"In maart 1978 speelden we tegen Oostenrijk. Er raasde een hevige storm over België en we hadden nooit gedacht dat de match zou plaatsvinden. Er was zoveel wind in het stadion dat Jean-Marie Pfaff bij doeltrappen de bal aan de overzijde bijna over de tribune keilde. Ik scoorde toen de enige goal van de match nadat ik goed was gevolgd na een schot op de lat van Cools”, vertelde hij enkele jaren geleden aan La Dernière Heure. Dit zou zijn enige doelpunt zijn in zes interlands.

WK 1982

De spits zette zijn carrière voort bij Anderlecht, waar hij ook op het Europese toneel de netten liet trillen. Hij won er ook zijn eerste landstitel. Hij behoorde tot de kanshebbers om in 1982 mee te gaan naar het WK in Spanje, maar enkele dagen voor de afreis naar het WK kreeg hij een grote domper te verwerken.

"Ik zat bij de 23 spelers die kans maakten, maar een paar dagen voor het vertrek kreeg ik een brief van de voetbalbond. Thys moest een speler schrappen voor dat WK en er was een speler onzeker – ik geloof dat het François Van der Elst was – maar hij geraakte speelklaar. Ik heb dat nooit echt kunnen verteren."

Deze niet-selectie heeft mogelijk een impact gehad op zijn carrière. Een WK kan een boost geven aan een speler zijn carrière, al geeft Geurts (de spits staat hieronder links op de de foto, nvdr.) toe dat hij wat snelheid ontbrak. In 1983 won hij nog de titel bij Standard en daarna speelde de Limburger nog voor Winterslag, RFC Luik, Assent, Diest, Prayon om in 1993 de cirkel rond te maken bij Hoeselt.

Fan van onze serie? Herbeleef de passage van Roger Van Gool bij de Rode Duivels.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top