Waarom Thomas Meunier op de shortlist van Barça staat

Sport |

Ondanks het feit dat FC Barcelona op een enorme schuldenberg zit, zorgen ze voor een opvallend ambitieuze zomermercato. Een van de posities die nog ingevuld moeten worden is die van de rechtsback en daarvoor denken de Catalanen aan een Belg: Thomas Meunier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er zijn van die voetballers die steevast controverse lijken uit te lokken: of je bent grote fan, of ze wekken vooral ergernis op. Romelu Lukaku is zo iemand. Maar dat geldt evengoed voor zijn collega-Rode Duivel Thomas Meunier. Hoewel die een zeer mooi parcours aflegde dat hem van het bescheiden Virton, via Club Brugge en PSG naar Borussia Dortmund leidde, is de 31-jarige vleugelverdediger geen alom geprezen of populaire jongen. Dat heeft veel te maken met zijn uitgesproken, vrijgevochten persoonlijkheid. Maar op het veld kan je hem weinig aanwrijven. Ook de clubs waar hij speelde, zijn steevast tevreden met zijn prestaties. Bij Borussia Dortmund staat hij momenteel trots in de basisploeg. Reden waarom hij bij zowat elke mercato gelinkt wordt aan de grootste clubs in Europa.

Manchester United wordt genoemd, maar vooral de interesse van FC Barcelona gonst nu in de wandelgangen van het internationale topvoetbal. De Catalanen zijn op zoek naar een rechtsachter en Thomas Meunier wordt genoemd als plan B, mocht de beoogde transfer van Juan Foyth (Villarreal) niet doorgaan.

Een interessant profiel

De troeven die onze landgenoot als verdediger kan voorleggen, zijn dan ook zeer compatibel met het spel dat Barça graag speelt. Met zijn dadendrang, uitstekende passing en technische bagage brengt Meunier heel wat offensieve impulsen als rechtsachter. Net wat coach Xavi nodig heeft in zijn tactische systeem. Bovendien kan Meunier met zijn 1m91 ook wat lengte toevoegen aan de achterlinie van Barça. Niet onbelangrijk op standaardsituaties.

Zijn verleden als aanvaller legt Meunier geen windeieren in het moderne voetbal, dat van verdedigers meer eist dan louter een solide mandekking. In 393 clubwedstrijden leverde Meunier al 51 assists af en scoorde hij 36 keer. Tegen Barcelona speelde hij trouwens eens een uitstekende wedstrijd in de Champions League, toen PSG in 2017 met 4-0 won in eigen huis.

Een realistische optie?

Wat zijn nu de slaagkansen van deze toptransfer? Meunier is immers verre van de eerste optie voor de Catalanen. Aanvankelijk wilden ze César Azpilicuata losweken bij Chelsea, maar de Spaanse international weigerde een transfer. Daarna kwamen ze Juan Foyth op het spoor, een 24-jarige Argentijn die vorig seizoen indruk maakte bij Villarreal.

Probleem is dat daar een serieus prijskaartje aan vasthangt. Foyth heeft een afkoopclausule in zijn contract staan, maar die bedraagt 42 miljoen euro. Gezien de precaire financiële situatie van Barcelona is zo’n hoge som moeilijk te verantwoorden. Zeker als je er ook de vele andere dure transfers (Lewandowski, Koundé, Raphinha) van deze zomer bijrekent. Barça hoopt de prijs te kunnen drukken, maar dat lijkt ijdele hoop.

Dan is Meunier een meer realistische piste. De prijs die Borussia op zijn hoofd plakte ligt rond de 15 miljoen euro, bovendien tonen de Duitsers verregaande interesse in Sergino Dest, die bij Barça overbodig is geworden. Allemaal elementen die in het voordeel spelen van het dossier rond Meunier.

Het programma van speeldag 2 in La Liga op Eleven Sports:

Vrijdag 19 augustus

Zaterdag 20 augustus

Zondag 21 augustus

Volg het hele seizoen het beste van La Liga op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top