Smail Prevljak, de 'onzichtbare' spits voor de Belgische topclubs

Jupiler Pro League | De Belgische topclubs zoeken nog naar een topspits, maar één naam doet opvallend niet de ronde: die van Smail Prevljak. De spits van KAS Eupen is nochtans een garantie op doelpunten. Hij is weer sterk begonnen aan het seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

KAS Eupen haalde eind januari 2020 Smail Prevljak op huurbasis weg bij RB Salzburg. De Bosnische spits liet een goede indruk achter en de Belgische eersteklasser kocht hem voor 2 miljoen euro weg bij de Oostenrijkse topclub. Prevljak bewees nadien jaarlijks dat hij een topspits is in België.

In zijn eerste volledige seizoen in ons land trof Prevljak 16 keer raak en deelde hij 4 assists uit in 29 wedstrijden. Vorig seizoen stond de teller dan weer op 15 doelpunten en 4 assists in 34 wedstrijden. Ook dit seizoen opende Prevljak sterk met 2 goals en 1 assist in 4 wedstrijden. Sinds Prevljak voor Eupen speelt kan hij dus zeer straffe statistieken voorleggen met 37 doelpunten en 9 assists in 72 wedstrijden. Hij was bij Eupen goed voor een beslissende actie (goal of assist) om de 121,60 minuten. Dat is een geweldig gemiddelde bij een laagvlieger uit de Jupiler Pro League.

Sterk tegen de topclubs

Nog opvallender: Prevljak speelt bijzonder graag tegen de Belgische topclubs. Hij was tegen AA Gent, Royal Antwerp FC, RSC Anderlecht, Club Brugge, Standard en KRC Genk bijzonder trefzeker. Van zijn 37 doelpunten die Prevljak scoorde in België, werden er maar liefst 17 gemaakt tegen deze topclubs, en hij leverde ook nog 1 assist af.

Vooral Anderlecht zag vaak sterretjes tegen Prevljak, waartegen hij 5 keer raak trof. Het was dan ook geen toeval dat de Brusselaars in januari een poging waagden om hem naar het Lotto Park te halen. "Ik heb zelf met enkele mensen van Anderlecht gesproken, maar de clubs vonden geen overeenkomst. Als Anderlecht in de zomer nog eens aanklopt, sta ik er zeker voor open", zei hij in februari aan het Nieuwsblad.

Van Meir stelt zich vragen

Dat gebeurde echter niet. Anderlecht zag deze zomer Joshua Zirkzee en Christian Kouamé de club verlaten, maar de club veranderde van coach en de interesse in Prevljak verdween als sneeuw voor de zon. RSCA haalde met Sebastiano Esposito en Fabio Silva twee nieuwe huurlingen en Prevljak speelt nog steeds voor Eupen. Hij wordt ook niet gelinkt aan andere topclubs die een spits zoeken, zoals Standard, AA Gent, Club Brugge of KRC Genk. Ex-Rode Duivel Eric Van Meir vindt het alvast vreemd dat de Belgische topclubs niet voluit voor Prevljak gaan. "Waarom neemt er niemand van de topclubs Smail Prevljak als spits?", vroeg hij zich af via Twitter.

De 27-jarige Prevljak, die voor Bosnië 6 keer scoorde in 21 interlands, heeft nog een contract tot medio 2023. Volgens Transfermarkt heeft hij een marktwaarde van 2,5 miljoen euro. Tegen Seraing kan hij zijn doelpuntenaantal nog wat opkrikken en kan hij de laatste twijfelaars bij de Belgische top mogelijk alsnog overtuigen.

Volg de Jupiler Pro League, met vrijdag om 20u45 het treffen tussen KAS Eupen en RFC Seraing, het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top