Het pittige menu van de eerste Vuelta-week

Wielersport | De Ronde van Spanje, de laatste grote ronde van het wielerseizoen, gaat vrijdag 19 augustus van start in Utrecht. Na drie dagen Nederland sluit het peloton zijn eerste wedstrijdweek af in Spanje, waar verschillende bergetappes op hen wachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nederland zou in 2020 gastheer zijn voor de start van de Ronde van Spanje, maar de pandemie besliste daar anders over. Twee jaar later, op vrijdag 19 augustus, start de 77e Vuelta wel degelijk vanuit Utrecht. Net als in 2019 zal de eerste etappe de vorm aannemen van een ploegentijdrit van ongeveer 20 kilometer rond Utrecht. Kunnen Quick-Step Alpha Vinyl en zijn grote rouleurs al een grote impact maken op dit biljartvlakke en relatief technische parcours?

Twee etappes voor sprinters

Het eerste weekend zal in het teken staan van de sprinters, want de ritten die zaterdag in Utrecht en zondag in Breda aankomen bevatten geen moeilijkheden voor het peloton. Tim Merlier, Pascal Ackermann, Mads Pedersen en anderen zullen de kans niet laten glippen om hun handen uit de mouwen te steken in het begin van de rittenkoers, want het verdere verloop van de Vuelta zal minder op hun maat gesneden zijn. Na een eerste rustdag en een verhuis naar het noorden van Spanje moeten de andere renners zich laten gelden.

Het peloton start dinsdag in het Baskenland aan een bergachtig drieluik waar de moeilijkheidsgraad in stijgende lijn gaat. De vierde etappe tussen Vitoria-Gasteiz en de middeleeuwse stad Laguardia biedt twee beklimmingen van tweede en derde categorie en een hobbelige finish. De volgende dag wacht de renners een opeenvolging van vijf vrij steile beklimmingen. De Alto de Vivero, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% over 4,8 km, wordt aan het eind van de rit twee keer beklommen, om vervolgens een lange afdaling richting Bilbao in te zetten.

Eerste aankomst bergop

Donderdag zou het eerste scharniermoment van deze Ronde van Spanje moeten zijn. Op het menu staan onder meer de beklimmingen van eerste categorie van de Brenes-pas en de Pico Jano met zijn 13 km en steile stukken van meer dan 10%. De eerste finish op een bergtop van deze 77ste Vuelta zal waarschijnlijk de eerste grote strijd tussen de favorieten ontketenen. Op vrijdag vormt de zevende etappe naar Cistierna, met zijn enige beklimming van eerste categorie in het midden van de dag, een kans voor de baroudeurs.

De favorieten voor het algemeen klassement zullen zeker wat krachten gespaard hebben voor het drukke weekend. Op zaterdag staan niet minder dan zes passen op het programma met een nieuwe aankomst bergop aan de kant van Colláu Fancuaya, na een klim van 10 km met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 8%. Op zondag wacht nog een zware bergetappe tussen Villaviciosa en Les Praeres de Nava. De laatste etappe oogt bijzonder zwaar, met een hellingsgraad van meer dan 20% op vier kilometer van de streep.

Volg de Vuelta 2022 van 19 augustus tot 11 september via Sporza en Eurosport 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top