One day, one goal: de dag dat Michael Essien zijn eerste doelpunt maakte voor Bastia door een geniale zet van zijn coach Antonetti

Sport | SC Bastia heeft in het verleden een aantal grote spelers gekend, van idool Claude Papi tot de opmerkelijke Nederlandse spits Johnny Rep. Ook Michael Essien is één van hen. Proximus Pickx blikt terug op de carrière van de Ghanese speler en zijn eerste doelpunt voor Bastia, het resultaat van een geniale zet van zijn coach Frédéric Antonetti.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Michael Essien, geboren op 3 december 1982 in de Ghanese hoofdstad Accra, liet al snel zien dat hij veel voetbaltalent had. Essien speelde eerst als centrale verdediger bij de Ghanese club Liberty Professionals FC. Zijn prestaties leverden hem een plaats op het WK voor U17 met Ghana op in 1999. Na zijn uitstekende prestaties werd hij opgemerkt door Manchester United. Op advies van zijn agent Fabien Piveteau tekende de jonge speler uiteindelijk in 2000 bij de Corsicaanse club SC Bastia, toen nog in de Ligue 1. Het was het begin van een echt succesverhaal voor Essien, die toen nog maar 18 jaar was.

Toen de jonge Ghanees bij de Corsicaanse club aankwam, stelde de toenmalige trainer, Frédéric Antonetti, al snel zijn vertrouwen in hem. Essien maakte zijn Ligue 1 debuut op 30 september 2000, op de tiende speeldag. Die dag speelde Bastia thuis tegen FC Metz. De Corsicanen openden de score in de 43e minuut via hun aanvoerder, Laurent Casanova. In de 71e minuut besloot Antonetti om Casanova te vervangen door Essien, meteen zijn profdebuut.

Na de tiende speeldag stond Bastia aan de leiding van het kampioenschap. De coach van de Corsicaanse club werd vervolgens benaderd door Atlético Madrid, dat op zoek was naar een vervanger voor hun pas ontslagen coach Fernando Zambrano. Maar Antonetti sloeg het aanbod van Madrid af, vastbesloten om zijn missie bij SC Bastia te voltooien. Op de elfde speeldag ontving Bastia thuis AS Monaco. Antonetti zette Essien in de centrale verdediging naast kapitein Casanova. Het verdict was duidelijk: een 2-0-nederlaag.

Een geniale zet

Halverwege het seizoen, groeide er een idee bij de coach: hij wilde Essien voortaan als defensieve middenvelder uitspelen. Het was een geniale zet, want op 7 februari 2001, op de 26e speeldag van het kampioenschap, scoorde de Ghanees zijn eerste doelpunt voor Bastia. Die dag speelde de Corsicaanse club uit tegen FC Metz. Uit een voorzet van Laurent Casanova op rechts, kopte de vrijstaande Essien de bal vanaf de strafschopstip het doel binnen (het eerste doelpunt in de video die je hieronder kan bekijken). Het doelpunt van de Ghanees leidde echter niet tot winst, want Bastia verloor uiteindelijk met 3-2. SC Bastia sloot het seizoen af met een 5-1-overwinning tegen Toulouse FC en een 8e plaats in Ligue 1.

Na drie seizoenen op het eiland te hebben gespeeld en veel indruk te hebben gemaakt op iedereen die hem bezig zag, verliet Michael Essien Bastia voor Olympique Lyon, toen de regerende Franse kampioen. En het vervolg? Essien speelde voor de grootste Europese clubs, met name Chelsea, Real Madrid, AC Milan en AS Monaco.

Ben je een fan van onze serie? Herbeleef Müllers eerste wedstrijd en eerste doelpunt in de Champions League met Bayern.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top