Deze Belgische spelers gingen Dries Mertens voor met hun transfer naar Galatasaray

Sport | Eén van de belangrijkste en meest spraakmakende transfers van een Rode Duivel deze zomer: de overgang van Dries Mertens, God in Napels, naar Galatasaray. De kleine aanvaller is lang niet de enige Belgische speler die zijn geluk beproeft in Turkije. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mbo Mpenza

De aanvaller met 66 caps voor zijn land was de eerste Belg die het shirt van Galatasaray droeg, in het seizoen 2001-2002. Hij ontbolsterde eerst bij Moeskroen en bevestigde nadien bij Standard, om in 1999 koers te zetten naar Sporting Portugal. Maar daar liep het niet van een leien dakje.

De oudste van de twee broers Mpenza fungeerde als pasmunt bij de transfer van Mario Jardel van Galatasaray naar Lissabon. Maar hij aardde niet in Turkije en werd in de winter uitgeleend aan Moeskroen, waar hij uiteindelijk een paar succesvolle seizoenen speelde die leidden tot een toptransfer naar Anderlecht. De passage van Mpenza bij Galatasaray was dus van korte duur en weinig memorabel.

Luis Pedro Cavanda

Deze rechtsback beleefde evenmin een glorieuze passage bij Galatasaray tijdens zijn korte verblijf in de Turkse hoofdstad. Cavanda, die doorbrak bij Lazio Roma, streek in 2015 neer in Turkije bij Trabzonspor, waar hij na een behoorlijk seizoen de aandacht van Galatasaray trok, dat 1,8 miljoen euro veil had voor zijn diensten.

Zijn avontuur was van korte duur, want hij speelde slechts 13 keer in het seizoen 2016/2017, maar voegde daarin wel een Turkse Supercup toe aan zijn palmares. Hij werd vervolgens uitgeleend aan Standard, waarna de Rouches hem definitief overnamen. Na een veelbelovende start werd hij naar de B-kern verwezen. Een paar maanden geleden verkaste hij naar de Zwitserse tweedeklasser Neuchâtel Xamax.

Jason Denayer

De carrière van de verdediger is tot nu toe een beetje een domper geweest. Denayer, die lang door Manchester City als een grote belofte werd beschouwd, werd vier jaar lang uitgeleend: Celtic, Galatasaray, Sunderland en... Galatasaray. Zijn periode in Turkije was eerder rooskleurig, aangezien hij een vaste waarde werd in de verdediging van de Turkse club en twee trofeeën verzamelde: een Turkse beker en een competitietitel. Hij vervolgde zijn carrière bij Lyon, waar hij naarmate de seizoenen verstreken krediet verloor, tot de Girondins deze zomer zijn contract niet verlengden. Als vrije speler zou Denayer nu gesprekken voeren met een andere Turkse topclub: Besiktas.

Umut Gündogan

Umut Gündogan is waarschijnlijk de minst bekende Belg die ooit het shirt van Galatasaray heeft gedragen, met het groene jack op de foto. De 32-jarige speler van Turkse afkomst is geboren in Brussel en heeft dus beide nationaliteiten. Na gevoetbald te hebben in Turkije, Nederland en bij FC Brussels, keerde hij in 2012 terug naar zijn vaderland om bij Bucaspor aan de slag te gaan. Na twee goede seizoenen maakte hij de overstap naar Galatasaray, waar hij slechts zes keer aan spelen toekwam, voornamelijk in de beker, en één assist scoorde. Na meerdere uitleenbeurten keerde hij in 2021 terug naar België, waar hij onderdak vond bij Olympic Charleroi

Laten we hopen voor Dries Mertens dat hij een betere tijd beleeft in Turkije dan zijn andere landgenoten die voor Galatasaray uitkwamen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top