Analyse Beerschot (CPL): volledige revisie in de zoektocht naar een positieve flow

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de twaalf Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we Beerschot VA onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beerschot VA beleefde vorig seizoen een absoluut rampjaar. De mannen van 't Kiel konden op geen enkel moment in de competitie een vuist maken en degradeerden kansloos naar 1B. In 34 wedstrijden konden de trotse Antwerpenaren amper 4x winnen, scoorden ze slechts 33 doelpunten en kregen ze maar liefst 76 goals om de oren.

Beerschot werd zo de eerste 1B-promovendus die ook weer terug degradeerde uit 1A. Tijd voor herbronning dus...

Nieuwe start

Die herbronning kreeg al meteen een intens kantje toen heel wat spelers beslisten om de club te verlaten via een degradatieclausule in hun contract. Ex-1B'ers als Dom, Holzhauser, Noubissi, Bourdin, Pietermaat en Halaimia beslisten al dan niet in onderling overleg met de club dat hun toekomst niet meer in de B-reeks van ons profvoetbal lag en verlieten de club.

Voor Biebauw was een akkefietje met concullega Vanhamel dan weer de druppel die hem deed beslissen om een punt te zetten achter zijn actieve carrière en ook jongens als Suzuki, Shankland en Eleke zochten hun heil alweer elders in het grote voetbalwereldje.

De vele vertrekkers zorgden natuurlijk voor een stapel werk bij de technische staf. Andres Wieland werd al vrij snel aangetrokken als nieuwe hoofdcoach en mee onder zijn supervisie werden er vooral jong en Belgisch ingekocht.

Talenten als Quirynen (SK Deinze), Nzita (Pescara) Verlinden (DAC Dunajska), Baeten (NEC), Koshi (Cercle) en La Morte (Moeskroen) krijgen de kans om zich te ontplooien op 't Kiel terwijl er met Antwerpenaar Weymans (vrij) en Bruggeling Matthys (ADO Den Haag) ook wat Belgische ervaring werd aangetrokken.

Het Belgische legioen moet symbool staan voor de nieuwe start die Beerschot dit seizoen wil maken én voor de lessen die de club uit de voorbije twee seizoenen heeft getrokken. Voorts werden er nog enkele buitenlandse spelers gehaald die in principe een directe meerwaarde moeten kunnen bieden in de basisploeg (Alhassan, Seydoux en Meisl).

Competitief geheel

Tijdens de oefencampagne werd vrij snel duidelijk dat er wel potentieel zit in de vernieuwde spelersgroep. OHL bleek in het begin van de voorbereiding nog net te sterk (2-1 verlies), maar KVC Westerlo (2-3 winst) en Sparta Rotterdam (1-0 winst) werden wel geklopt na een meer dan degelijke prestatie.

Ook de eigen trofee 'Memorial Steenackers' binnen gehaald werd nadat Beerschot een 0-2 achterstand in extremis nog ophaalde tegen FC Eindhoven en er via een strafschoppenreeks getriomfeerd werd. Een kleine week later werd de kern wel weer even van haar wolk gehaald toen er in de generale repetitie richting competitiestart met 1-0 verloren werd van Dessel Sport.

Groeien

Het mag duidelijk zijn dat Beerschot een hele nieuwe start moet maken in 1B. De club hoopt om de teleurgestelde fans via een Belgisch getint transferbeleid én via aantrekkelijk, duidelijk voetbal snel weer terug voor zich te winnen én zo weer een positieve flow doorheen het Olympisch Stadion te krijgen.

Met Wieland hebben ze een coach die daar helemaal in mee wil gaan, maar het is wel wat de vraag hoelang het zal duren vooraleer het hertekende, jongere elftal de attractieve spelmethode van de coach zal oppikken én hoe dat zich dan zal vertalen in een genadeloze reeks als de Challenger Pro League.

Maar tijd heelt alle wonden en elk positief resultaat zal aangehaald worden om te groeien in de competitie. Met het vernieuwde systeem van de Promotion Play-offs is die groeitijd ook aanvaardbaar én zou het mogelijk moeten zijn om na een mogelijke inloopperiode toch weer een vooraanstaande rol te spelen in de competitie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top