Analyse RWDM (CPL): Brusselaars staan (nog) niet zo ver als ze gehoopt hadden

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de twaalf Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we RWDM onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

RWDM startte vorig seizoen slecht aan het seizoen. Maar de Brusselaars herpakten zich en stoomden uiteindelijk nog door naar een knappe tweede plaats. In de tweede helft van het seizoen kon RWDM zelfs gelijke tred houden met kampioen Westerlo, maar de kloof die de Kempenaars in de eerste helft van het seizoen hadden opgebouwd kon niet meer gedicht worden.

Dankzij de tweede plek mocht RWDM wel naar de barrages en kreeg het twee kansen om de voorlaatste uit 1A (RFC Seraing) te kloppen. Maar dat lukte niet waardoor Vincent Euvrard en zijn manschappen ook dit seizoen aan de bak moeten in 1B. Het doel bij de start van de nieuwe campagne lijkt even simpel als moeilijk: promoveren!

Klappen op de transfermarkt

Mede dankzij de financiële capaciteiten van investeerder John Textor leek een kwaliteitsinjectie zo gefikst, maar dat was buiten de gevolgen van het succesvolle seizoen gerekend. Zo werden er met aanvoerder Nicolas Rommens (Zulte Waregem) en Lenny Nangis (Nancy) twee absolute sterkhouders weggeplukt uit het Edmond Machtensstadion. Beiden stonden enkele maanden geleden nog te blinken in ons 'XI van het Seizoen'.

Ook topschutter Kevin Nzuzi (Tuzlaspor) maakte zijn kastje leeg terwijl Igor De Camargo zijn schoenen aan de haak hing. Keita mocht na een degelijke uitleenbeurt terug naar Charleroi (maar werd alweer doorverhuurd aan het Israëlische Ness Ziona) en met Libert, Mpati en Dante vertrokken er ook nog drie spelers die minder minuten maakten, maar wel van waarde waren voor de kern.

Het enorme kwaliteitsverlies leek snel gecounterd te worden met de verrassende transfer van Lommelsterkhouder Bryan Smeets, maar daarna viel het wat stil bij de Brusselaars. Temeer omdat dat andere toptarget - Lennart Mertens - voor de neus werd weggekaapt door Club NXT. Hazard, Vorogovskiy en Ephestion werden wel definitief overgenomen na hun succesvolle uitleenbeurt en met Heris werd er ook nog een ervaren centrumverdediger bijgehaald. Maar toch bleven de fans wat op hun honger zitten; zeker in het aanvallende compartiment.

Toen Obbi Oulare dan ook nog eens zwaar geblesseerd uitviel, werd er wel weer snel geschakeld met de komst van Mickaël Biron. De spits werd weggekocht bij KV Oostende en moet in principe de nieuwe aanvalsleider worden. Maar voor het overige oogt de Molenbeekse aanvalslinie nog wat povertjes.

Van goed naar minder goed

In de oefenwedstrijden werd duidelijk dat er sowieso nog wel wat werk voor de boeg is. Standard werd vroeg in de oefencampagne nog geklopt met 2-1 terwijl KV Mechelen op 0-0 werd gehouden. Ook de 0-2 winst tegen Patro en het 1-1 gelijkspel tegen Heerenveen was bemoedigend.

Nadien zakte de Molenbeekse pudding wat in elkaar. Visé werd nog net geklopt met 1-2, maar de duels tegen Al Rayyan (3-1 verlies) en vooral ADO Den Haag (5-0 verlies) zorgden toch voor wat onrust. Ook in de generale repetitie leek het even scheef te gaan, maar uiteindelijk kon RWDM een 2-0 achterstand tegen Nancy toch nog ombuigen in een 3-3 gelijkspel.

Tijd nodig

Coach Vincent Euvrard was dan ook hard voor zijn team. Hij stelde dat de ploeg nog niet klaar was voor de competitiestart en dat er nog wel een viertal versterkingen bij mochten komen. Net zoals bij heel wat andere teams zal RWDM dus niet helemaal klaar zijn bij de competitiestart, maar met de vernieuwde formule is dat misschien ook niet meteen nodig.

Afhankelijk van de vier nieuwkomers zal moeten blijken of de Brusselaars in staat gaan zijn om de hoge verwachtingen in de lossen. Er liggen alvast mogelijkheden in een reeks waar er allicht niemand écht bovenuit gaat steken, maar een scenario zoals vorig seizoen (waarin er dus een heel seizoen achtervolgd moet worden) lijkt voorlopig ook niet ondenkbaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top