Start Challenger Pro League: wat u mag verwachten van de (hernieuwde) B-reeks van ons profvoetbal

Sport | Komend weekend trapt de B-reeks van ons profvoetbal ook haar seizoen op gang. Voor het seizoen 2022-2023 zal die B-reeks er heel anders uitzien. Zo werd de naam herdoopt, kwam er een nieuwe competitieformule én werd de reeks uitgebreid van acht naar twaalf teams. We zetten alles nog eens even op een rijtje...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Allereerst spreken we vanaf dit seizoen niet meer van 1B, maar wel van de Challenger Pro League. Volgens Pro League CEO Lorin Parys vertelt die naam precies wat de teams uit 1B vanaf dit seizoen doen. "Die naam zegt wat de bedoeling is van die league: de grote clubs die in de Jupiler Pro League zitten, uitdagen en dat is wat we van hen verwachten.”

Hertekende formule

Om die uitdaging wat meer cachet te geven werd de competitieformule ook drastisch aangepast. Zo werd het aantal deelnemende teams opgetrokken van acht tot twaalf door de toevoeging van de vier beste beloftenteams van het land. Die vier teams moeten wel heel wat regels in acht nemen bij de samenstelling van hun team én kunnen ook niet promoveren naar 1A. Het kwartet bestaat uit beloftenkampioen KRC Genk, vicekampioen en bekerwinnaar RSC Anderlecht, Club Brugge en Standard. Voor de gelegenheid werden de U23-teams omgedoopt tot Jong Genk, RSCA Futures, Club NXT (bestond al langer) en SL16 FC.

De twaalf teams (acht profteams + vier beloftenteams) zullen dit seizoen 2x tegen elkaar spelen waarna er na 22 speeldagen een opsplitsing zal gebeuren tussen de top zes en de onderste zes. De zes beste teams spelen Promotion Play-offs terwijl de zes andere teams Relegation Play-offs zullen spelen. De teams starten met het aantal punten dat ze verzamelden in de reguliere competitie. De punten worden dus niet gehalveerd. De winnaar van de Promotion Play-offs promoveert naar 1A, de laatste uit de Relegation Play-offs degradeert naar eerste nationale (amateurs).

Open titelstrijd

In totaal zullen er zo 32 wedstrijden gespeeld worden in het seizoen 2022-2023. En daarin gaan we voornamelijk op zoek naar een opvolger voor kampioen KVC Westerlo. En daarbij moeten we allicht in de richting kijken van vice-kampioen RWDM, SK Beveren en JPL-degradant Beerschot VA. Dat trio acht zichzelf rijp om een gooi te doen naar de titel terwijl Lierse Kempenzonen misschien wel het dark horse van dit seizoen kan worden.

Voorts wordt het afwachten hoe SK Deinze en Lommel SK zich presenteren. Daar werden alweer heel wat nieuwe, onbekende spelers aangetrokken terwijl er toch wel wat sterkhouders vertrokken. Virton krijgt - door het faillissement van Moeskroen - een herkansing na de sportieve degradatie van vorig seizoen en Dender hoopt zich met beperkte middelen toch vlot doorheen de CPL te bewegen. Voor de beloftenteams zal het in eerste instantie vooral aanpassen worden aan het lijvige profvoetbal en lijkt een niet-degradatie voorlopig het hoofddoel te zijn.

Transfers

Om al die doelen te bewerkstellingen werden er natuurlijk weer de nodige transfers gedaan. Een aantal smaakmakers verlieten de competitie, maar toch werden er ook weer heel wat interessante profielen aangetrokken. Zo haalde Beerschot met Thibo Baeten (NEC), Thibaud Verlinden (Dunajska), Mardocée Nzita (Pescara) Marco Weymans (vrije speler) en Hervé Matthys (ADO) heel wat Belgisch, jong geweld terug naar België terwijl er met Nicolas Rajsel (Dender), Yanick Aguemon (Virton), Leonardo Rocha en Serge Tabekou (Lierse K.), ook enkele voormalige smaakmakers terug werden gehaald naar de reeks waar ze ooit furore maakte. Afwachten wat zij nog in hun mars hebben!

De ruime connecties én de financiële middelen van sommige 1B-teams zorgden er ook nog voor dat er enkele interessante profielen naar de CPL kwamen die de voorbije jaren heel wat minuten maakten in topcompetities. Zo haalde Lommel een ex-aanvoerder van La Liga naar de bossen van Noord-Limburg. Beveren strikte de ervaren globetrotter Everton Luiz en SK Deinze haalde met Adrian Ortola, Teo Quitero en Gonzalo Almenara enkele ervaren Spanjaarden binnen.

De meest spraakmakende transfer was evenwel die van Lennart Mertens. De vice-topschutter van 1B ruilde SK Deinze in voor een avontuur bij Club NXT. De Brugse beloften kaapten de sterke spits weg voor de neus van RWDM en verzilverden zo met veel schwung hun joker om één +23 speler toe te voegen aan de kern.

Spanning en sensatie

Alle ingrediënten lijken meer dan ooit aanwezig om er een spetterend seizoen van te maken. In tegenstelling tot vorig seizoen zal een goede start iets minder belangrijk zijn. Het zwaartepunt ligt namelijk - net als in 1A - in de Play-offs die zullen beslissen over promotie en degradatie. Het wordt voor veel teams dus vooral een zaak om niet te ver achterop te raken en bij de eerste zes te geraken. Wie dan kan pieken in de Play-offs, zou wel eens een feestje kunnen vieren op het einde van het seizoen.

Volg het beste uit het nieuwe Challenger Pro League-seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van speeldag 1 in de Challenger Pro League:

Vrijdag 12 augustus

Zaterdag 13 augustus

Zondag 14 augustus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top