Hoe de defensie van Club Brugge plots een zeef werd

Sport |

Landskampioen Club Brugge heeft niet de start genomen die het hoopte. Vooral defensief wankelt de eens zo stevige burcht serieus op haar fundamenten. Coach Carl Hoefkens moet dringend op zoek naar een juiste formule voor zijn verdedigende compartiment.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Quo vadis Club Brugge? Na twee speeldagen slikte het al vier tegendoelpunten, twee tegen Genk en twee tegen Eupen. Dat is meer dan in de volledige play-off 1 enkele maanden geleden. Maar wat misschien nog zorgwekkender is: telkens voorkwam een uitstekende Simon Mignolet dat die scores hoger opliepen. Alleen al in de eerste helft tegen Genk moest hij drie of vier tegendoelpunten verijdelen. Wat een chaos was dat zeg?! En dat voor eigen volk. Zoiets hadden ze al lang niet meer meegemaakt in Brugge.

Ook op verplaatsing bij Eupen een week later was de verdediging zo lek als een zeef. Nochtans stonden er met (de heropgeviste) Jack Hendry en Edouard Sobol twee nieuwe defensieve namen in de basisopstelling. Bjorn Meijer en Brandon Mechele betaalden het gelag voor hun povere prestatie op de eerste speeldag tegen Genk. Die ingreep mocht niet baten. Opnieuw stelde Carl Hoefkens een gebrek aan cohesie, concentratie en inzet vast bij zijn ploeg. “Je kunt je niet permitteren om zo op een voetbalveld te verschijnen”, was de nieuwe T1 van Club Brugge scherp. Het moet voor hem, als voormalige verdediger, vreemd zijn om net in die linie zoveel twijfel te zien.

Mata en Mignolet wel op niveau

Belangrijker dan die vaststelling is de vraag hoe je dit oplost. Met Stanley Nsoki zag Club deze week nog een certitude achterin verdwijnen richting Bundesliga. Ook al kampte de Fransman met een manifest gebrek aan regelmaat in zijn prestaties, met zijn combinatie van snelheid, fysieke kracht en voetballend vermogen had hij wel het profiel van een moderne topverdediger. De anders zo secure Mechele lijkt met zichzelf te worstelen bij de start van deze campagne. Nieuwkomer Meijer heeft aanpassingstijd nodig: hij is 19 jaar en de iets lossere Nederlandse competitie gewend. Jack Hendry weet dat hij eigenlijk weg mag -iets wat hij zelf ook wil. De jonge Amerikaan Owen Otasowie kreeg zijn kans in de Supercup tegen Gent maar kon daar evenmin overtuigen, hij bleef zowel in Eupen als tegen Genk op de bank. Dat getuigt van weinig vertrouwen.

De enige die zijn vertrouwde niveau haalt is Clinton Mata. En Mignolet uiteraard. De doelman toonde zich net als zijn coach al kritisch voor de ploegmaats: “We geven veel te veel kansen weg. Alles begint met duels winnen. Zien dat je je mannetje staat en je voet tegen de bal zet. Pas daarna kan je spreken over goed voetballen of kansen afdwingen.”

Versterking nodig

Met de 18-jarige Ecuadoriaan Joel Ordóñez haalde Club al versterking in voor zijn verdedigende compartiment, maar ook hij is een jonge, onervaren snaak die nog veel moet leren en ook nog nooit in aanraking kwam met topvoetbal in Europa. Direct rendement verwachten van hem is riskant. Een tijdelijke optie kan zijn om Denis Odoi in de driemansverdediging uit te spelen. Daar waarvoor hij eigenlijk gehaald werd vorige wintermercato. Nu er op het middenveld met Nielsen een optie is bijgekomen, kan Odoi -die de voorbereiding miste met een kleine blessure, maar nu weer fit is- zich concentreren op die stek in de achterlinie.

Ondertussen is het wachten op een directe versterking voor de verdediging. Sportief manager Vincent Mannaert heeft alvast genoeg centen om te spenderen aan een klepper. Al kan de rest van de ploeg ook wel een handje helpen door de linies kleiner te houden en betere pressing uit te voeren voorin. Te beginnen met komende vrijdag tegen Zulte Waregem.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen, en in het bijzonder de wedstrijd Club Brugge - SV Zulte Waregem op vrijdag 5 augustus om 20u45, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top