Analyse SK Deinze (CPL): 'new look' zorgt vooral voor veel vraagtekens

Sport | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de twaalf Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we KMSK Deinze onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

KMSK Deinze bleef vorig seizoen een beetje onder de verwachtingen. De Oost-Vlamingen konden zich nooit echt mengen bovenin het klassement en kenden uiteindelijk een beetje een anoniem voetbaljaar waarin ze vooral veel gelijkspeelden (12x op 28 wedstrijden). De vierde plek in het klassement was dan ook een vrij logische eindnotering.

Ook in de individuele klassementen werd het trouwens 'net niet' voor de oranjehemden. Lennart Mertens eindigde op een tweede plek in de topschuttersstand (na Maderner) terwijl Youssef Challouk zijn titel van assistenkoning niet kon verlengen en eveneens op een tweede plek strandde (na Rommens).

Tussen alle sportieve strijd door werd de club ook nog eens overgenomen door een investeerdersgroep uit Singapore. En die overname deed de club toch wat op de grondvesten daveren in het tussenseizoen.

Andere filosofie

De voornamelijk Belgisch getinte kern spatte helemaal uit elkaar en heel wat sterkhouders die al jaren op de club vertoefden kozen ervoor om hun carrière elders verder te zetten. Challouk, Vandenberghe (KV Kortrijk) en Boone (Union) vertrokken naar 1A terwijl Mertens (Club NXT), Quirynen (Beerschot) en Tarfi (Lierse K.) aan de slag gingen bij een CPL-concurrent.

Ook ervaren pionnen als Lecomte en El Banouhi maakten (verplicht) hun kastje leeg terwijl De Looze op uitleenbasis naar Knokke werd gestuurd.

De vervangers hebben vooral een Spaanse achtergrond (Quintero, Miras, Almenara); al werd er ook wel wat Belgisch gekocht (Schuermans, De Poorter en Carcela). Clubhopper Koné (Eupen) moet dan weer voor wat extra ervaring zorgen terwijl er met El Bouchataoui en Winke ook wat potentieel talent werd gehaald uit Nederland en Duitsland.

Het hoeft alvast geen betoog dat de huidige bewindvoerders er een andere filosofie op nahouden dan de vorige. Aan de nieuwe coach Takahisa Shiraishi om een sterk geheel te maken van het volledig hertekende elftal.

Degelijke resultaten; een uitschuiver

In de oefenduels lukte dat vrij goed. Deinze verloor weliswaar met 0-1 van Union en ging dan ook stevig onderuit bij KV Oostende (4-0), maar nadien gingen de resultaten wel wat de goede kant op. Jong Utrecht (0-3) en Almere (1-3) werden vlot opzij gezet en ook Francs Borains (1-2) en Sparta Petegem (8-1) vormden niet echt een probleem.

Vraagtekens

Toch lijkt het kwaliteitsverlies bij Deinze net iets te groot om dezelfde ambities te hebben dan vorig seizoen. Nieuwe jongens inpassen kost tijd; al zeker als zowat alle sterkhouders weg zijn én het gros van de nieuwelingen (plus de coach én de gezagvoerders) weinig tot geen ervaring hebben in de reeks.

Met een relatief gematigd startprogramma tegen RSCA Futures, Jong Genk, Virton en Lierse Kempenzonen gaat Deinze alvast snel weten of het dit seizoen al dan niet mag mikken op de top zes.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top