Er was eens een Rode Duivel: Roland Lamah

Voetbal | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij amper een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Roland Lamah.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Rode Duivels hebben vandaag een selectie waar de spelers in Europese topcompetities spelen. In het verleden was dat minder het geval en een transfer naar het buitenland was toen een uitzondering. Spelers die toen in het buitenland actief waren, werden al snel opgeroepen. Dat was het geval voor Roland Lamah.

Van Abidjan tot Anderlecht

Roland Lamah begon te voetballen in Abidjan, Ivoorkust. In 2001 belandde hij op 14-jarige leeftijd bij het Belgische Wezet, waar hij zijn opleiding afrondde. Hij mocht er pp profniveau debuteren op amper 17-jarige leeftijd en Anderlecht plukte hem daar al zeer snel weg.

Op de tweede speeldag van het seizoen 2006-2007 maakte hij zijn debuut in eerste klasse en dat seizoen zou hij uiteindelijk zes wedstrijden afwerken voor RSCA, waarin hij in totaal 33 minuten speelde. Hij had zo een kleine bijdrage in de landstitel van de Brusselaars. Een jaar nadien werd Lamah uitgeleend aan Roda JC, waar hij veel indruk maakte met 11 doelpunten en 5 assists. Paars-wit maakte van de gelegenheid gebruik om hem na dat seizoen meteen ten gelde te maken.

Le Mans en Rode Duivels

Le Mans haalde hem voor 2,5 miljoen euro weg bij Anderlecht. Hij werd een basispion in de Ligue 1, maar met 3 goals en 3 assists kende hij geen makkelijk eerste jaar. Toch viel hij in de kijker bij toenmalig bondscoach Frank Vercauteren en diens opvolger Dick Advocaat.

In september 2009 werd Lamah opgeroepen voor een partij in Armenië. De Rode Duivels kenden een zeer moeilijke periode en verloren zelfs in Armenië. Lamah zou in totaal vijf keer voor België uitkomen, want na zijn matchen tegen Armenië, Turkije, Estland, Hongarije en Qatar kwam hij niet meer in beeld bij de nationale ploeg.

Opvallend parcours

Na één seizoen zakte Le Mans al naar de Franse tweede klasse. Lamah bleef de club trouw, maar na twee jaar trok hij naar de Spaanse eersteklasser Osasuna. Na anderhalf jaar in La Liga zette hij weer een stap voorwaarts door voor Swansea City, dat in de Premier League uitkwam, te tekenen.

Dat werd geen groot succes en zijn carrière kende een dip. Lamah trok plots naar het Hongaarse Ferençvaros, waar hij twee jaar speelde. De volgende uitdaging was er één in de Verenigde Staten, waar hij in de Major League Soccer speelde. De linkspoot verdedigde er de kleuren van Dallas, Cincinatti en Memphis. Lamah zit sinds december 2021 zonder club en wie weet kan hij 15 jaar na zijn vertrek uit België weer een nieuwe werkgever zoeken in de Jupiler Pro League.

Fan van onze serie? Lees hier het verhaal van Tristan Peersman.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top