Analyse RE Virton (CPL): sterkere basis met een solide, meer uitgebalanceerde kern

Sport | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de twaalf Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we RE Virton onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Virton kende vorig seizoen een extreem hectische voorbereiding waarin er eerst geen spelers waren en even later plots een overvloed aan (matige) nieuwkomers. Dat vertaalde zich in een grillig seizoen waarin de Luxemburgers soms wel mooie dingen lieten zien, maar uiteindelijk toch vrij afgetekend op de laatste plaats eindigden. Door de extrasportieve malaise van Moeskroen, moest Virton evenwel niet degraderen en krijgen ze dit seizoen dus een herkansing in de Challenger Pro League.

Sterkere basis

Ook deze zomer duurde het lang vooraleer Virton echt in actie schoot. Dit keer lagen overnamegesprekken aan de basis. Maar toen die bleven aanslepen, werd er toch beslist om een paar versnellingen hoger te schakelen op de transfermarkt. Christian Bracconi werd aangesteld als nieuwe coach en met Cassaert, Delorge en Paulet werden er drie jonge, hongerige Belgen gehaald. Het ervaren duo Aguemon (ex-OHL) en Abdallah (ex-Lierse) moet dan weer wat extra cachet toevoegen aan de selectie die voorts werd aangevuld met de typische Italiaans-Franse mix die Virton de laatste jaren steevast naar de Gaumestreek haalt.

Naast een rist vertrekkende huurlingen werden er ook enkele spelers aan de kant geschoven (onder andere Mujangi Bia). Maar met Vanbaleghem, Guillaume en Rizzo vertrokken er ook een aantal interessante profielen bij Virton. Toch lijken de Luxemburgers met een meer solide kern aan de start van het seizoen te komen. Zo zijn sterkhouders als Anne, Doué, Allach en het keepersduo Sadin - Martin wél aan boord gebleven. Zij zullen straks de ruggegraat van het nieuwe Virton moeten worden.

Mooie oefenresultaten

Dat Virton 2.0 liet al leuke dingen zien in de voorbereiding. Zo werd KV Kortrijk op 0-0 gehouden terwijl eerstenationaler Wezet met 1-3 verschalkt werd. Tegen La Louvière werd er wél een blauwtje gelopen (0-2 verlies), maar een overtuigende 3-0 zege tegen Shakhtar B duwde alle eventuele twijfels weer naar de achtergrond. Een recente 2-1 nederlaag tegen het sterke NAC Breda was dan weer niet zo onlogisch.

Virton probeerde in die duels uit te gaan van een solide organisatie met een vinnig middenveld en sterke, maar kwieke spitsen. Een beproeft recept in 1B, dat ongetwijfeld meer puntengewin zal opleveren dan het geharrewar van 2021-2022.

Lessen getrokken

Excelsior Virton heeft duidelijk lessen getrokken uit het vorige seizoen. De club lijkt nu wél klaar om op een competitief niveau mee te draaien in de Challenger Pro League en zal heus niet meer het zwakke broertje zijn dat het vorig seizoen wel was. De club lijkt klaar om voor het eerst sinds lang nog eens een stabiel seizoen te draaien waarin alles kan, maar niks moet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top