Analyse Dender EH (CPL): op karakter, met Lierse Kempenzonen als voorbeeld

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de twaalf Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? We starten onze analyses met FCV Dender EH; de kampioen van eerste nationale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dender EH beëindigde het vorige seizoen (na een procedureslag tegen RFC Luik) als leider de reguliere competitie in eerste nationale en bevestigde in de eindronde dat het de beste ploeg van de reeks was. De Oost-Vlamingen wonnen vijf van hun zes duels en lieten zo een jagend RFC Luik achter zich. De club mag zich zo voor het eerst in tien jaar weer opmaken voor een avontuur in het profvoetbal.

Rustige transferperiode

Voor de grote terugkeer bij de profs werden alvast geen grote (financiële) middelen vrijgemaakt. De club fixeerde zich vooral op het bijhouden van enkele sterkhouders én inlijven van spelers die vorig seizoen ook een goede beurt maakten in eerste nationale. Zo werden Michael Lallemand en Nathan Rodes weggeplukt bij concurrent RFC Luik terwijl Zakaria Atteri via een goede uitleenbeurt bij Knokke weg werd gehaald bij het failliete Moeskroen. Met Kobe Cools werd er ook nog een interessant profiel terug naar België gehaald. De centrumverdediger was de voorbije seizoenen actief in Luxemburg (Dudelange) en wil nu zijn kans grijpen in zijn vaderland.

Daartegenover staat wel dat er offensief wel wat kwaliteit verloren ging. Esteban Casagolda besliste na lange onderhandelingen om niet mee te promoveren en ook voor een andere ex-1B'er - Sam Valcke - was de stap naar de profs te groot. Hij ging aan de slag bij Patro Eisden.

Coach Regi Van Acker beseft dat er zeker voorin nog wel wat talent bij mag, maar de zoektocht naar een spits loopt moeizaam. Afwachten of de club nog raak schiet voor de start van de competitie.

Op karakter... met een uitschuiver

Tijdens de voorlopige oefencampagne werd al snel duidelijk dat Dender EH het in het komende seizoen vooral op mentaliteit, karakter en inzet zal moeten doen. Dat bewezen de Oost-Vlamingen met nipte, maar degelijke zeges tegen Knokke (1-0) en Oudenaarde (2-1). Maar als die ingrediënten even weg zijn, dan is het pompen of verzuipen. Tegen Cercle werd dat duidelijk het tweede; de Bruggelingen kwamen half juli met 0-5 winnen in Denderleeuw.

Een tweede echte test komt er niet meer; want met oefenduels tegen de U23 van AA Gent en tegen Ninove zal het toch vooral uitkijken zijn naar de echte waarde van het team in de eerste competitiewedstrijd tegen Lommel SK.

Spirit

Door te mikken op het behouden van de kampioenenploeg koos Regi van Acker voor stabiliteit en automatismen. Voor sommigen zal de stap naar de Challenger Pro League vlot gaan verlopen, maar voor anderen mogelijk wat minder. Het zal dan vooral een zaak zijn om de fighting spirit én de groepssfeer van het (voornamlijk Belgische) elftal goed te houden en als één blok te blijven presteren. Misschien een beetje naar het voorbeeld van het Lierse Kempenzonen van vorig seizoen.

Een goede start zou daarbij helpen, maar met Lommel en RWDM krijgen de Oost-Vlamingen wel twee pittige teams tegenover zich op de eerste twee speeldagen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top