Waarom RWDM-recordtransfer Mickaël Biron geen minuut speelde voor zijn vorige eigenaar KV Oostende

Jupiler Pro League | Niet de meest spectaculaire transfer van deze mercato, wel één van de meest merkwaardige: 1B-club RWDM plukte centrumspits Mickaël Biron weg bij KV Oostende als vervanger van de zwaar geblesseerde Obbi Oulare. Met de overstap was 2,5 miljoen euro gemoeid. Opmerkelijk, want de 24-jarige Biron speelde geen minuut voor de Kustboys.

Door Pickx

Deel dit nieuws

KV Oostende had Mickaël Biron, een international van Martinique, begin juli 2021 zélf weggeplukt bij zusterclub AS Nancy voor het topbedrag van vijf miljoen euro. Biron droeg de voorbije twee seizoenen het truitje van de Franse Ligue 2-club. In totaal speelde hij een zestigtal wedstrijden in de op één na hoogste Franse voetbalklasse. Hij trof daarin negentien keer raak. Als international voor Martinique vond hij in twaalf interlands al zes keer de weg naar doel.

Volgens Franse media maakt Biron deel uit van een opvallende constructie: vorig jaar nam Pacific Media Group, de Amerikaanse holding die KVO in zijn portefeuille heeft, ook AS Nancy over. Het probleem: de toenmalige Franse tweedeklasser kampte met een tekort van 5 miljoen euro om zijn licentie te verkrijgen. Oostende sprong in de bres voor zijn zusterclub en betaalde toen 5 miljoen aan Nancy voor Biron, om de speler vervolgens meteen weer te verhuren aan datzelfde Nancy. Zo werd Biron in één klap de duurste aankoop ooit van KVO.

RWDM to the rescue

Het bestuur van KVO geloofde in het potentieel van Biron en zag vooral brood in de jongeman, want als hij veel zou scoren in Frankrijk kon de kustploeg hem met winst doorverkopen. Maar KVO kwam bedrogen uit: Biron scoorde maar acht keer, en AS Nancy zakte naar derde klasse. Weg toptransfer, en nu zaten de Kustboys met een overbodige spits opgescheept.

RWDM bracht redding: hoofdaandeelhouder John Textor, die ook Olympique Lyon (Frankrijk), Crystal Palace (Engeland) en Botafogo (Brazilië) in zijn voetbalportefeuille heeft, tastte diep in zijn buidel en legde 2,5 miljoen euro op tafel. Biron stond aanvankelijk niet te springen voor een overstap naar een tweedeklasser, maar ging uiteindelijk toch overstag. Hij moet de club weer naar 1A zien te loodsen en tekende daarvoor een contract tot medio 2025 in Molenbeek. RWDM opent op 12 augustus in de Challenger Pro League op bezoek bij Virton.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top