Nieuw Championship-seizoen van start met Vincent Kompany aan de knoppen bij Burnley FC

Sport | De EFL Championship, de tweede afdeling in Engeland, schiet komend weekend uit de startblokken. 24 ploegen zullen strijden voor een plekje in de Premier League volgend seizoen, waaronder Burnley FC. De Clarets beginnen aan een nieuw hoofdstuk onder trainer Vincent Kompany.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zes ploegen verlieten de tweede hoogste afdeling, zes nieuwe namen kwamen in de plek. Kampioen Fulham, vicekampioen Bournemouth en play-offwinnaar Nottingham Forest mogen zich opmaken voor Premier League-voetbal dit seizoen. Peterborough, Derby County en Barnsley FC degradeerden dan weer naar de League One. Ze werden vervangen door Premier League-degradanten Burnley, Norwich City en Watford en promovendi Wigan, Rotherham en Sunderland

Doordat ook de degradanten nog een stevige zak geld mee krijgen richting de Championship, zagen we de voorbije jaren geen schokgolven door het personeelsbestand van deze clubs. Hierdoor leek het de voorbije jaren makkelijker om meteen na de degradatie weer mee te doen voor promotie. Fulham is daar het allermooiste voorbeeld van. Sinds 2018 degradeert en promoveert de club seizoen na seizoen.

Het zou dus geen verrassing zijn als Norwich, Watford en Burnley opnieuw kans maken op promotie dit jaar. Norwich City werd alleszins kampioen telkens het in de Championship belandde de voorbije jaren. Watford eindigde in 2021 als tweede achter de Kanaries. Bij die laatste club lopen overigens nog heel wat oude bekenden rond. Zo zitten Christian Kabasele (ex-Rode Duivel), William Troost-Ekong (ex-Gent), Samuel Kalu (ex-Gent) en Emmannuel Dennis (ex-Club Brugge) in de kern.

Nieuwe wind bij Burnley

Burnley FC, de derde degradant, maakt zich dan weer na zes seizoenen Premier League opnieuw op voor tweedeklassevoetbal. Burnley nam doorheen het recente seizoen afscheid van Sean Dyche, die negen jaar de plak zwaaide bij de Clarets. De nieuwe manager is niet zomaar iemand: Burnley legde zijn eieren in het mandje van ex-Anderlechttrainer Vincent Kompany. “Vincent is een bewezen leider en ik ben onder de indruk van zijn ideeën, honger om te slagen en zijn focus om de club terug naar de Premier League te leiden”, zei voorzitter Alan Pace bij de aanstelling van Kompany. De aanstelling zal alvast een nieuwe wind doen waaien bij Burnley. Het directe spel met veel duelkracht van Dyche wordt namelijk vervangen door iemand die uit de school van Pep Guardiola komt. De druk voor Kompany zal gigantisch zijn, vermits het bestuur onmiddellijk terug wil naar de Premier League.

De voormalige Rode Duivel nam overigens veel stafleden mee naar Burnley die tevens onder hem werkten bij Anderlecht. Zo keert Craig Bellamy terug als T2, ook doelmannentrainer Jelle ten Rouwelaar, coaches voor het A-elftal Bram Geers en Floribert Ngalula en performance analist Richard Bredice lopen nu rond in Burnley.

Ook in het spelersbestand zag Burnley wat wijzigingen. Vooral achterin verlieten enkele sterkhouders de club. Nathan Collins (Wolves), Nick Pope (Newcastle), James Tarkowski (Everton) en aanvoerder Ben Mee (Brentford) trokken allemaal naar de Premier League. In de plaats daarvan ging Kompany shoppen bij onder meer Manchester City, maar ook in België. Zo trokken Josh Cullen (Anderlecht) en Samuel Bastien (Standard) naar Burnley. Ook met Taylor Harwood-Bellis komt Kompany een oude bekende van bij Anderlecht tegen. Het wordt daarnaast ook uitkijken naar Scott Twine. Deze aanvallende middenvelder van 22 jaar speelde twee jaar geleden nog in de zesde afdeling van Engeland. Vorig seizoen ontbolsterde Twine helemaal in de League One bij MK Dons, de ploeg waar Liam Manning (ex-Lommel SK) coach is. Met 20 goals en 13 assists was hij dé bepalende figuur bij MK Dons. 

Burnley mag aanstaande vrijdag 29 juli het nieuwe Championship-seizoen openen. Het team van Vincent Kompany trekt dan richting Huddersfield. De aftrap is om 21 uur.

Wie moet degradatie vrezen?

Het wordt wel eens gezegd dat de Engelse tweede klasse de moeilijkste competitie in Europa is omdat er zoveel teams zijn die aan elkaar gewaagd zijn. Ook nu zullen enkele clubs zich opwerpen als promotion challengers. Er wordt hierbij vooral gekeken naar Middlesbrough, West Bromwich Albion en Sheffield United (waar Ismaila Coulibaly, ex-Beerschot, speelt). Analisten verwachten dit jaar ook veel van Queens Park Rangers en Blackburn Rovers (waar Thomas Kaminski keeper is). 

Aan de andere kant van het spectrum zal er ook een hevige strijd woeden om degradatie te vermijden. Vooral voor Rotherham United, dat wist te promoveren, worden er meteen problemen verwacht. Ook Wigan Athletic, Reading en Bristol City zouden dit seizoen wel eens in een degradatiegevecht kunnen terechtkomen. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top